avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cheltuieli de transport p. vatamata/martori.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cheltuieli de transport p. vatamata/martori.

Cheltuielile de transport ale p. vatamate si ale martorilor pot fi incadrate la cheltuieli judiciare respectiv daune materiale?

Sa zicem ca un cetatean roman cu domiciliul (munca,studii) in Germania, vine in vacanta in Romania iar cineva ii distruge masina sau este agresat de catre un localnic...

Avand in evedere ca din cauza "faptuitorului" va trebui sa efectueze mai multe drumuri Germania-Romania pt. a se putea prezenta la politie, judecatorie, tribunal,etc, acesta poate cere decontarea drumului in instanta la daune materiale/cheltuieli de judecata? (deloc ieftin: in jur de 300-400 euro cu masina proprie si poate si mai mult daca ar veni cu avionul)

Stiu ca este precizat ceva in codul de procedura penala in cazul martorilor...dar nu si a partii vatamate.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:50, 5 Februarie 2011
Si martorii si partea vatamata au dreptul de a fi despagubiti cu privire la cheltuielile de transport.
Sa aiba insa chitanta si factura pe numele sau intrucat altfel poate avea surpriza sa nu se ia in seama de instanta...

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Da,in declaratia de constituire de parte civila,aceasta poate solicita in afara despagubirilor civile aferente faptei infractionalesau/si daunelor morale si contravaloarea transportului dus si intors pentru prezentarea in instanta la fiecare termen.
In dovedire va prezenta la fiecare termen,atasat unei cereri, chitantele si documentele de transport,in copii.
Pentru martori exista prevederile legale aferente,despre care ati facut vorbire.
Pentru partea vatamata se dispune prin hotarare (sentinta) in timp ce pentru martori instanta dispune prin incheiere de sedinta.

Trebuie sa rezulte clar pe baza de documente certe si aflate pe numele partii vatamate ca au existat acele cheltuieli.
Instantele penale in general nu sunt chiar preocupate de cheltuielile partii vatamate sau cele efectuate de martori...si daca nu prezentati dovezi certe veti avea surprize neplacute.
Bonurile fiscale neinsotite de factura, spre exemplu, nu ar fi suficiente.
Daca vine cu trenul sa ceara si factura.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare referitoare la calitatea de martor acirelav acirelav buna ziua. sunt chemata in instanta in calitate de martor, nu sunt in tara, am fost citata o data si nu am putut ajunge, va rog sa imi spuneti ce sa fac : pe ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal Nina1 Nina1 Buna ziua, O persoana (reclamant in cadrul dosarului penal) se poate constitui parte civila inca din faza de incepere a urmaririi penale? Acest lucru se face ... (vezi toată discuția)
Fata lovita pe trecerea de pietoni LAURENTZYU LAURENTZYU persoana despre care postez este viitoarea mea sotie. totul s-a intamplat luni dimineata. era pe trecerea de pietoni. masina de pe prima banda a oprit, insa ... (vezi toată discuția)