avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... VA ROG SA MA SPRIJINITI CU UN RASPUNS LEGAT DE DECIZIE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

VA ROG SA MA SPRIJINITI CU UN RASPUNS LEGAT DE DECIZIE CONCEDIERE

Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns la rezolvarea situatiei urmatoare:

Numele meu este Cosmin, sunt in functia de Director la o societate multinationala iar in data de 02.02.2010 am solicitat o Adeverinta de Salariu pentru medicul de familie in scopul unui consult medical( acuzam dureri groaznice in jurul abdomenului). In data de 02.02.2011 m-am prezentata la Med de Fam, acesta trimitandu-ma printr-un bilet de trimitere cu acceasi data la sectia Chirurgie a unui Spital din Bucuresti. In urma consultatiilor medicul spitalului respectiv mi-a eliberat in ziua urmatoare ( 03.02.2011) un Certificat de Concediu Medical pe perioada 02.02.2011 - 11.02.2011 ( 10 zile). In data de 03.03.2010, printr-o adresa scrisa am instiintat angajatorul cu privire la faptul ca in perioada 02.02.2011 - 11.02.2011 sunt legal in Concediu Medical. In data de 03.02.2011, in jurul orei 17.00 am primit o Decizie de la angajator cu privire la desfacerea contractului de munca incepand cu data de 03,02,2011. In acest moment am suferit de o depresie brusca, ea poate fi justificata de un certificat de la medicul psihiatru.
Acestea fiind problemele mele, va rog sa imi raspundeti/sprijiniti la urmatoarele intrebari:

a) Are dreptul angajatorul sa faca acest lucru care eu il consider abuziv ?
b) Eu in calitate de angajat cum voi proceda sa actionez in judecata pe acesta si sa-i cer prezudicii pe daune morale, pot acest lucru?


Va multumesc pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: seba00737 , utilizator 16:34, 4 Februarie 2011
In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a c.i.m. va puteti adresa Tribunalului in a carui raza aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Aveti dreptul sa solicitati daune morale.

Cu ce articol v-a incetat c.i.m.?
Buna ziua!
Angajatorul ar fi trebuit sa desfasoara a procedura de cercetare disciplinara in conditiile Codului Muncii si regulamentului intern al societatii angajatoare, in cadrul careia ati fi avut posibilitatea sa va aparati si sa prezentati probe pentru absentare.Evident, un certificat medical va exonereaza de raspundere disciplinara pentru absentare.
Decizia de sanctionare disciplinara trebuie sa comporte si conditii de forma si formalitati de emitere si comunicare prevazute de art. 268 Codul Muncii.
Atacati decizia angajatorului la Tribunalul de la domiciliul dumneavoastra.
Puteti cere si daune morale. Angajati un avocat si solicitati in instanta si cheltuieli de judecata, pentru a va recupera contravaloarea onorariului de avocat.

Aveti toate sansele de reusita. Succes!

Stimata Doamna,

Va multumesc pentru sprijin, imi cer scuze dar este pt prima data cand am parte de astfel de situatie.
Este vorba de DECIZIE din care rezulta sanctionarea cu desfacerea disciplinara a contractului de munca, incepand cu data de 03.02.2011.
Aceasta decizie rezulta dintr-o nota intocmita de un departament din cadrul societatii. A fost o ancheta si cu toate ca le-am adus dovezi ca nu sunt vinovat, ei au considerat ca sunt. Acest departament este intern al societatii.
In decizie se precizeaza ca prin faptele mentionate in nota s-au incalcat: prevederile art.1 lit,b),j)i) din Regulamentul de Ordine Interioara, Cap. I pct 1.2, 1.3, Cap III, pct 3.1, lit e)si I) din Codul Deontologic, Cap M, art 2 lit b) si h) din Contractul Individual de Munca.

Ei precizeaza ca sanctiunea disciplinara se aplica conform art.61 lit a) coroborat cu art 264 alin 1 lit f din Codul Muncii si art.25 din Regulamentul de Ordine Interioara.

Precizez ca aceasta decizie nu a fost semnata de catre mine ca fiind luata la cunostiinta, mi-a fost adusa la cunostiinta doar verbal si mai mult atunci cand eram in concediu medical. Angajatorul a fost instiintat in scris in data de 03.02.2010 ( data emiterii deciziei) ca eu figurez in Concediu Medical inca din 02.02.2011.

Va rog sa ma ajutati sunt foarte darmat psihic si consider ca sunt neindreptatit! Va multumesc din suflet! O zi frumoasa!
Va multumesc!
Atat timp cat erati in concediu medical si puteti face dovada ca ati instiintat angajatorul cu privire la acest aspect, decizia va fi anulata de catre instanta de judecata.

In ceea ce priveste daunele morale pe care le veti solicita, asemenea cereri sunt admisibile numai în cazul în care legea, contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă cuprinde clauze exprese în acest sens(RIL - DECIZIA Nr. XL (40)din 7 mai 2007).

Succes!

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Doi salariati nu s-au prezentat in ultimele 5 zile la serviciu (soferi). Care ar fi procedura pentru desfacerea contractelor de munca?? Le trimitem un ... (vezi toată discuția)
Acte control itm MHT RICA MHT RICA BUna, ce acte trebuie prezentate daca vine control de la ITM ? (vezi toată discuția)
Sanctiune carmenstan carmenstan daca la dosarul personal , mi s-au adunat mai multe sanctionari....avertismente , sanctionari cu diminuarea salariului si acuma mai am una .... mi-am l;uat ... (vezi toată discuția)