avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcare proprietate

Am o problema destul de ciudata . Acum 4 ani am cumparat o casa avand curte comuna cu vecinul din spate . Toate actele sunt ok , au fost verificate de o cunostinta notar ,dar nu am stat sa masor terenul in realitate. In perioada aflata intre semnarea contractului de vanzare cumparare si termenul de eliberare a locuintei vecinul (politist) s-a certat cu vanzatorul (om batran) si si-a mutat gardul cu vre-o doi metri mai in fata , largindu-si curtea personala in dauna zonei comune . Cand am vazut asta m-am uitat pe acte , am pus mana pe ruleta si am vazut ca vecinul se afla cu vre-o 2.5 m pe terenul meu cu gardul si 1m cu casa !!! .Casa lui , spre deosebire de a mea nu are acte , autorizatii -sau daca are ce este in acte nu corespunde cu terenul . L-am confruntat , l-am lamurit (m-am lamurit - a facut-o din cauza ca-si aducea aminte ca prin copilarie cam pe-acolo era gardul lui #-o , dar prin acte nu i-a trecut prin cap sa se uite :O ), am asteptat sa-si mute gardul , pauza... trei ani .De curand a avut pretentia sa-mi repar burlanul aflat acum in curtea lui din cauza mutarii gardului . Chestia asta mi-a pus capac . As vrea sa stiu ce pateste daca-l dau in judecata , eventual cat ar tine procesul (grosso modo ) si poate ceva indicatii cum as putea sa ma protejez . Va dati seama, este un tip iresponsabil , si s-a certat cu toti cei cu care a locuit in curte (batranul - terorizat si-a dat casa foarte ieftin , chiriasul meu - pe care l-a amenintat cu bataia ,iar acum cu mine )
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:20, 1 Mai 2008
Am vazut schita. "Curtea comuna" este comuna si in acte? sau dumneavoastra sunteti proprietar si vecinul are doar drept de trecere (servitute de trecere) pe terenul dumneavoastra? Sau este individualizata suprafata fiecaruia in C.F.?
Fiind proprietar al terenului , chiar daca a incalcat aceasta limita cu 1 m , proprietatea va ramane a sa , nu va fi demolata ,acesta devine proprietar in virtutea dreptului de accesiune , insantza poate insa dispune sa -si mentina dreptul de proprietate asupra constructiei ,si sa-l oblige la plata de despagubiri.
1.Daca a construit fara autorizatie, reclamati-l la Primarie, la Urbanism. In baza p-v de constare, poate fi obligat sa isi demoleze constructiile neautorizate.
2.Daca il dati in judecata ca a construit pe terenul dvs., o parte din casa ( chiar si un m) puteti cere sa si-o demoleze, sau sa va despagubeasca pentru terenul ocupat abuziv.
3. Trebuie sa ne spuneti ce scrie in CF-ul imobilelor-eventual incarcati-l la fel ca pe schita.
4.Daca nu aveti un avocat, cautati-va cat de curand daca doriti sa rezolvati problema, din descrierea situatie nu aveti alta cale de rezolvare.
avTodincaVeronica a scris:

Am vazut schita. "Curtea comuna" este comuna si in acte? sau dumneavoastra sunteti proprietar si vecinul are doar drept de trecere (servitute de trecere) pe terenul dumneavoastra? Sau este individualizata suprafata fiecaruia in C.F.?

Curtea comuna este alcatuita din doua suprafete alaturate , detinute de mine respectiv vecin .
Poate pasajul de mai jos poate sa faca mai multa lumina:
[ link extern ]

Dar cred ca incepem sa ne indepartam de subiect... eu eram interesat daca merita chinuiala cu procesul respectiv daca vecinul risca belele mari sau doar ceva de genul amenda 50 lei si despagubiri 100 . Ca in tara asta nu ma mai mir de nimic :(( .
nu cred k se va dispune demolarea casei.
despagubirile cred ca vor fi ceva mai mari decat ce spuneti dvs, raman la latitudinea instantzei.
litigiul se poate rezolva si pe cale amiabila , in sensul stabilirii limitelor celor doua fonduri vecine.
in cazul neintelegerii , sigur se va ajunge in instantza

Alte discuții în legătură

Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului HeniuV HeniuV In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la ... (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere NeamtuAurel NeamtuAurel Doresc sa actionez in judecata vecinii pentru servitutea de trecere,insa cum pot sa fac ca in aceasta judecata instanta sa aiba si o alta varianta in cazul ... (vezi toată discuția)
Actiune in granituire ? aartist aartist Am o ruda la tara care se confrunta cu urmatoarea problema: - vecinul situat la vestul proprietatii sale a intrat cu gardul si doua constructii pe terenul ... (vezi toată discuția)