avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii demisie 79 alin 4
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

demisie 79 alin 4

Buna tuturor

O inntrebare referitoare la demisia fara respectarea preavizului: in cazul in care un angajat depune o astfel de notificare de incetare deoarece considera ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile, cum pooate reactiona angajatorul?

Din punct e vedere al angajatului, care sunt riscurile la care se supune in cazul in care dovedeste ca firma nu i-a pus la dispozitie instrumentele necesare indeplinirii obligatiilor contractuale?

Multumesc si astept raspuns cat de curand posibil :">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 26 Aprilie 2008
Pai angajatorul poate reactiona actionandu-l in instanta de exemplu, pentru nerespectarea preavizului- cu obligatia pentru angajator sa demonstreze ca obligatia pe care salariatul pretinde ca nu si-a indeplinit=o a fost de fapt indeplinita.

Daca angajatul probeaza ca firma nu si-a indeplinit niste obligatii, in mod logic nu exista un risc pentru salariat, ci pentru firma:D
Art.79 alin.4 din codul muncii se refera la durata termenului de preaviz.
Potrivit alineatului 8 al aceluiasi articol , salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa-si produca toate efectele. Asta inseamna ca atat salariatul, cat si angajatorul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin contract. In cazul in care, salariatul nu-si indeplineste intocmai obligatiile sale profesionale, angajatorul este in drept sa aplice sanctiuni disciplinare, inclusiv concedierea.
Daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile , atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Andrei Gica Andrei Gica Un angajat nu si-a primit salariul in data de 15 asa cum scrie in contractul individual de munca si este singurul din firma care nu a fost platit pentru munca ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz robert25buc robert25buc Buna ziua, Am o singura intrebare legata de perioada de preaviz. Puteti sa imi spuneti daca la firma la care lucrez imi dau demisia din motive personale si ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz georgiana84 georgiana84 Buna ziua. Lucrez in cadrul unei firme de vreo 2 ani de zile. Din cauza ca patronul se poarta foarte urat cu mine as vrea sa imi dau demisia ,dar sa nu stau in ... (vezi toată discuția)