avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Care este procedura ?
Discuție deschisă în Executare silită

Care este procedura ?

Un contract notarial de imprumut,cu scadenta la o anumita data ,intre 2 persoane fizice,in care este trecut ca respectivul act constituie titlu executoriu la data scadenta , trebuie sa treaca pe la instanta inainte de a ajunge la executorul judecatoresc sau nu?
Instanta citeaza partile sau macar anunta debitorul de sentinta sau nu ?
Este legal ca executorul sa inspecteze locuinta din strada si sa intocmeasca "situatia imobilului" fara a contacta persoanele din casa si fara ca actul respectiv sa fie semnat de proprietari , care sunt permanent acasa.
Daca locuinta este o casa cu etaj este legal daca e trecuta apartament ?
Nu trebuie facuta o descriere cat mai amanuntita a locuintei ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 21:46, 5 Februarie 2011
trebuie sa treaca pe la instanta inainte de a ajunge la executorul judecatoresc sau nu?

Adresati/va executorului judecatoresc cu o cerere de executare silita, titlul in original si taxa.
Acesta va solicita instantei incuviintarea executarii. Practic instanta verifica legalitatea executarii silite.

Instanta citeaza partile sau macar anunta debitorul de sentinta sau nu ?

Partile nu se citeaza dar au posibilitatea sa conteste ulterior executarea sau sa solicite suspendarea executarii.

Este legal ca executorul sa inspecteze locuinta din strada si sa intocmeasca "situatia imobilului" fara a contacta persoanele din casa si fara ca actul respectiv sa fie semnat de proprietari , care sunt permanent acasa.

Nu este nimic ilegal in acest tip de evaluare. Persoana nemultumita are posibilitatea sa conteste evaluarea.





Multumesc.
inainte de a trece pe la executor, trebuie sa investiti acel contract cu formula executorie, in conformitate cu prevederile art 269 alin 1 si art 374 alin 2indice 2 si art 376 alin 1 indice 1..investirea cu formula executorie o puteti face chiar dvs, ca sa nu va mai coste suplimentar executorul.in acest sens, depuneti o cerere pe raza judecatoriei si achitati o taxa de timbru de 4 lei si timbru judiciar de 1,5 lei..o data ce este investit cu formula executorie, puteti sa va adresati executorului care va solicita instantei incuviintarea executarii silite.In prezent,executorul judectoresc nu mai poate trece la executarea silita fara a avea o incheiere dispusa de instanta. in ce priveste taxa solicitata de executor,conform legii aveti posibilitatea sa achitati doar partial,restul urmand a fi
achitat la final.

Daca locuinta este o casa cu etaj este legal daca e trecuta apartament ?
Nu trebuie facuta o descriere cat mai amanuntita a locuintei ?

este mai mult decat evident ca la data la care s-a incheiat actul la notar, au fost stipulate explicit datele certe de identificare a imobilului(cf, etc).nu descrierea fizica a imobilului are relevanta juridica, ci datele certe de identificare a lui(cf, suprafata, adresa,etc)
In actul notarial nu este trecut nimic. Adica nicio copie a actului de casa nu insoteste contractul de imprumut. De asemenea nu se specifica absolut nimic in contractul de imprumut de actul casei(nr, autentificare, etc). Se specifica doar ca in caz de neachitare a sumei debitorul va fi fi urmarit aupra intregii averi, mobile si imobile. Atat si nimic mai mult. Pe de alta parte pe contractul casei e trecuta ca si proprietar al locuintei si sotia debitorului , iar parintii ( 2 persoane) au drept de uzufruct viager. Eu stiam ca nu se poate face absolut nimic cu locuinta fara acordul celor cu uzufruct viager. Niciunul dintre acestia nu au fost chemati sa semneze ceva. E posibil ca notarul sa intocmeasca un contract de acest gen si sa nu cheme toate partile sa semneze ? Este legal ? Daca actul a trecut pe la instanta , nu era normal ca macar la instanta sa fie chemati ? Nu trebuia ca actul notarial sa fie insotit de actul casei in copie ? Executorul trebuie sa ataseze o copie a sentintei de la instanta ,de investire cu titlu executoriu, la comunicarea facuta debitorului ? Va multumesc.
stimata d-na.cred ca va aflati intr-o mica eroare.din cele exprimate ulterior,deduc faptul ca de fapt la notar s-a incheiat un act de imprumut prin care s-a girat imprumutul cu toate bunurile-mobile si imobile, creditorul avand in acest caz doar o garantie universala-de creditor chirografar.in cazul in care nu s-a achitat imprumutul(cum deduc din cele exprimate), trebuia in primul rand:
1 creditorul sa investeasca cu formula executorie acel contract de imprumut,chiar daca a fost autentificat la notar
2.executorul sa solicite obligatoriu inceperea executarii silite prin intermediul instantei de judecata(judecatoria ca instanta de fond)
3.abia dupa ce aceste formalitati au fost indeplinite,executorul judecatoresc poate sa treca la executarea silita propriu-zisa.executorul judecatoresc, in functie de valoarea imprumutului, are intradevar dreptul de a trece in"revista"bunurile mobile si imobile ce apartin in primul rand debitorului; de asemenea,ar trebui sa inventarieze in primul rand bunurile pe care le detine debitorul in patrimoniul propriu.doar daca acele bunuri nu pot indestula creanta,poate solicita ca si bunurile care fac parte din comunitatea matrimoniala de bunuri(obtinute cu alte cuvinte in timpul casatoriei) pot fi eventual a fi supuse executarii silite,dar cu respectarea unor conditii stricte prevazute de lege.desigur, sunt valabile cele exprimate mai sus doar in cazul in care doar unul dintre soti a contractat imprumutul fara a avea acordul(sau stiinta celuilat sot). cred ca in acest caz,executorul judecatoresc face excces de zel,ca element de o eventuala presiune psihica,motivat fiind probabil de un onorariu consistent si perfect legal( poate solicita ca onorariu pana la 10% din valoarea creantei.retineti: executorul judecatoresc,atat timp cat nu are incuviintarea silita din partea instantei,nu poate efectua nici un act de executare; orice act facut este lovit de nulitate absoluta.
contractul facut la notar este perfect legal;retineti doar ca acel contract de imrumut nu s-a girat cu casa la care faceti referire;el vizeaza generic intregul patrimoniu.
cererea de executare silita adresata instantei de executor se judeca in camera de consiliu.instanta nu are obligatia sa citeze partilel(fiind facultativa,la indemana si stricta opinie a instantei).
dvs puteti oricand solicita sa vedeti dosarul de executie aflat la executorul judecatoresc.este un drept al dvs de care trebuie sa uzitati.in caz de refuz, puteti face plangere impotriva executorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împrumut făcut prin notariat, debitorul nu mai plătește de 6 luni. ce pot face în această situație? s.c.silvan s.c.silvan Buna seara, Va solicit sfatul in legatuera cu un imprumut pe care l-am acordat unei persoane fizice. Acordul pt acest imprumut s-a facut prin notariat, cu ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut claudia violeta claudia violeta am imprumutat unei persoane o suma de bani si am incheiat un contract de imprumut prin notariat. precizez ca notariatul se afla in localitatea unde locuiesc ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut neonorat de persoana imprumutata.cum imi potrecupera banii? fane p fane p este vb de un contract prin notariat care este garantat cu toate bunurile mobile si imobile ale persoanei imprumutate .unde trebuie sa ma adresez ? (vezi toată discuția)