avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare

in 1996 am cumparat de la o societate comerciala un imobil! ( eu fiind minor avand 16 ani am fost asistat de mama la semnatura) societatea comerciala era a tatalui meu unic actionar! intre 2002-2008 cu dovezi bancare am achitat la valoarea reala imobilul catre tatal meu reprezentantul societatii! in 2006 tata a inchis firma fara datorii ! mama a decedat in 2007! intrebarea este daca fratele meu dupa decesul tatalui poate sa atace actul de vanz-cump. si ce sanse ar avea? repet eu am dovezi prin care am achitat tatalui datoria(era normal sa fac asta)! ( i mi cer scuze am mai poastat aceasta speta si o mai postez pt a afla cat mai multe pareri. sper sa nu deranjez! multumesc anticipat)
Cel mai recent răspuns: blue_lion , utilizator 21:55, 7 Februarie 2011
Oricine poate sa atce orice, problema se pune daca si reuseste. Ideea este ca , da, poate ataca acea instrainare incercand sa dovedeasca ca a fost o donatie mascata. E un demers foarte greu dar nu imposibil. Din punctul meu de vedere, daca imobilul apartinea unei persoane juridice si aveti dovezile de achitare a pretului( in mod real) cred ca va fi greu de introdus imobilul la masa succesorala.Imobilul a iesit din patrimoniul unei persoane juridice nu din cel al tatalui.

succes
av. Ileana Schwarz
...in principiu contractul nu poate fi atacat in ceea ce priveste bunul...insa daca in contract se arata ca fiind minor mama v-a dat/donat banii cu care ati cumparat atunci in ceea ce priveste banii acestia pot fi adusi la masa succesorala a parintilor...
persoanele juridice nu pot face donatii(mascate) decat macerat si sponsorizari plus ca ma gandesc ca lege 85/2006 art.138,139 intaresc faptul ca nu mai poate fi atacat cu succes plus ca cine ataca mai trebui sa aiba si calitate procesuala... ce credeti despre asta?
macerat? :)

Cum ati achitat in perioada 2002-2008 daca societatea a fost inchisa (dizolvata?) in 2006? Mi se pare si mie foarte dificil, daca nu imposibil de demonstrat ca ar fi fost o donatie deghizata cata vreme pretul a fost platit. Totusi, l-ati platit efectiv tatalui asa cum spuneti sau societatii?
cititi va rog art.138,139. legea85 /2006...organele abilitate in speta au verificat societatea in 2006 au inchis o si nu a avut datorii...deci suma s a platit ! am si dovezi bancare ,dar nu de asta era vorba. in aceste 2 articole scrie clar ca administratorul societatii raspunde si doi la art 139 scrie clar ca termenul de atat este de 3 ani dupa ceea nu se mai poate face nimik! plus e vorba de calitate procesuala a celui ce ataca.in calitate carui fapt poate sa atace fratele contractul? mi se pare legea destul de clara( eu nu sunt specialist dar cineva de pe forum mi a explicat destul de clar unde se incadreaza aceasta tranzactie)! pretul pot sa dovedesc ca l am platit si pana in 2006 oricum am platit mai mult decat facea casa...era in perioada bumului financiar!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare blue_lion blue_lion poate fi atacat un contract de vanzare-cumpare dupa 15 ani de la autentificarea actului? exista in lege un termen anume care se refera la timpul in care poti ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare -cumparare blue_lion blue_lion am semnat la 16 ani si 3 luni un act de vanzare-cumparare cu o societate comerciala in 1996(de fapt a fost o donatie deghizata) societatea apartinand tatalui ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare-posibil atacabil in instanta?! blue_lion blue_lion in anul 1996 am cumparat un imobil de la o societate comerciala ( actionar unic tatal meu) eu avand 16 ani (am fost asistat de mama la semnatura).intre timp in ... (vezi toată discuția)