avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta sotie poate refuza schimbarea numelui de familie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta sotie poate refuza schimbarea numelui de familie?

Buna seara

In formularul de divort, am cerut ca fosta sotie sa isi reia numele de familie avut anterior. Daca eu am cerut acest lucru, ea poate sa refuze schimbarea numelui de familie? Familia din care fac eu parte, este o familie cu rezonanta (in realitate).
Sotia isi poate mentine numele dobandit prin casatorie,numai cu acordu sotului,in caz contrar,aceasta va reveni la numele purtat anterior casatoriei.
timofteioan a scris:

Buna seara

In formularul de divort, am cerut ca fosta sotie sa isi reia numele de familie avut anterior. Daca eu am cerut acest lucru, ea poate sa refuze schimbarea numelui de familie? Familia din care fac eu parte, este o familie cu rezonanta (in realitate).

Buna dimineata,
Cu tot respectul pentru dvs.ca parinte care isi doreste copilul mai aproape de el,cum specificati in primul topic deschis,nu inteleg de ce cereti acest lucru in actiunea de divort,cu ce va deranjeaza?.
Spuneti ca aveti un nume de rezonanta,si va felicit...
Ginditi-va la copilul dvs.( va merge la scoala)cu un nume,iar mama lui altul si va va pune intrebari despre diferenta.Este stresant si dureros pentru un copil,sa dea explicatii colegilor lui.Va rog sa luati in consideratie si acest neajuns al copilului.
Dvs.sunteti singurul care decideti.
Legal,domnii avocati va vor da raspunsurile necesare.
Buna ziua!
Daca sotii nu se inteleg asupra nmelui pe care il va purta fiecare dupa divort, hotaraste instanta, in functie de motivele ce justifica fiecare cerere. Daca exista un copil minor, raspunsul anterior este indreptatit.
Daca dv nu sunteti de acord ca sotia sa va pastreze numele dupa divort, dar ea doreste acest lucru, instanta de judecata nu va incuviinta pastrarea numelui decat pentru motive temeinice. Motivarea ca mama doreste sa aiba acelasi nume de familie cu al copilului, nu constituie motiv ''temenic''pentru ca instanta sa incuviinte acest capat de cerere.
Daca acelui copil i se va explica de ce el are un nume de familie, iar mama sa altul, va intelege. In rest, este o problema mai mult de orgolii. Mama ar trebui sa fie constienta de faptul ca oricand poate intalni pe altcineva cu care va putea sa se casatoreasca si sa ii ia numele de familie, deci iar nu va avea acelasi nume cu al copilului.
O problema de orgolii care poate sa-l doara pe copil. Stim cu totii cat de brutali sunt uneori copiii si ce rau dor, uneori, glumele lor...
Nu stiu daca pentru instanta va conta ca mama vrea acelasi nume cu minorul, insa cert e ca se poate incadra la unul dintre motivele de schimbare pe cale administrativa.
Si atunci, ma intreb, instanta de ce sa nu incuviinteze?

Depinde, in esenta, de ce motiveaza ambele parti...

Alte discuții în legătură

Divort sakhal sakhal Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu ... (vezi toată discuția)
Doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei insa sotul nu este de acord lili5 lili5 judecatoarea mi-a cerut sa motivez dorinta mea de a pastra numele la infatisarea urmatoarea si ultima de pe 27 mai 2008, dinainte de desfacerea casatoriei. eu ... (vezi toată discuția)
Nume de familie la divort Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Fara acordul sotului poate sotia sa ramana cu numele de familie avut in timpul casatoriei? Si daca da in ce conditii. Va multumesc (vezi toată discuția)