avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei insa sotul nu este de acord

judecatoarea mi-a cerut sa motivez dorinta mea de a pastra numele la infatisarea urmatoarea si ultima de pe 27 mai 2008, dinainte de desfacerea casatoriei.
eu nu am alte motive decat dorinta de a purta acelasi nume cu fiul meu de 11 luni.
stiu de la alte mamici ca este o complicatie inutila sa te numesti intr-un fel si pe copil altfel.
in afara de asta copiii sunt rautaciosi si isi spun unul altuia lucruri neplacute de genul "nu ai tata"...
Nu am alte motive de genul notorietatii sub numele sotului...
ce pot sa mai aduc motivare in favoarea mea?
va rog sa ma ajutati, sotul meu se foloseste de aceasta portita in speranta ca asa voi accepta mai tarziu sa ne recasatorim.
va multumesc mult,
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2008
lili5, utilizator
Potrivit art.40 ali.1 si 2 C.fam., sotii se pot invoi ca acela dintre ei care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot sa pastreze acest nume si dupa desfacerea casatoriei, cu conditia ca instanta sa ia act de invoiala lor. Daca sotii nu se inteleg in aceasta privinta, instanta de judecata poate, pentru motive temeinice, sa incuviinteze pe sotul respectiv sa-si mentina numele luat la incheierea casatoriei.

Pentru a ramane cu numele purtat in timpul casatoriei trebuie sa faceti dovada unui prejudiciu moral in caz de revenire prin divort la numele purtat, inainte de casatorie.
Motive temeinice pot fi: consacrarea in activitatea stiintifica, incredintarea copilului mamei pentru cresterea si educarea, durata lunga a casatoriei si exitenta a 2 copii cu acelasi nume etc.
Din nefericire nu prea aveti sanse sa vi se incuviinteze sa va pastrati numele dobandit in timpul casatoriei.
Puteti incerca totusi sa argumentati ca doriti acest lucru in interesul minorului.
Dar in conditiile in care sunt asa de multe divorturi in Romania, faptul ca mama nu mai poarta acelasi nume cu minorul a ajuns sa fie aproape o banalitate. Trist ... dar adevarat.:(
Din pacate, simpla dorinta de a purta un nume comun cu fiul dvs. nu-i suficienta.
Iar impotriva rautatilor celorlalti copii nu-l aparati prin coincidenta de nume (aici aveti o gramada de exemple numai de la televizor de copii care nu au acelasi nume cu mama lor "vedeta") ci prin aranjarea in asa mod (daca este posibil) a lucrurilor astfel incat copilul dvs. sa pastreze legaturi cu tatal lui.
Daca un copil face o traznaie ori necajeste un alt copil, acesta din urma zice: "te spun lu' tata". In acest moment copilul care nu pastreaza legaturi cu tatal lui isi aduce aminte ca el n-ar cui spune, nu cum il cheama.
Si apoi, e mult mai la adapost sa spuna: pe mine ma cheama asa pentru ca ma cheama ca pe tatal meu (deci am un tata!).
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2008
romascanu, moderator
lili5 a scris:

eu nu am alte motive decat dorinta de a purta acelasi nume cu fiul meu de 11 luni.

Din păcate, acest motiv nu este suficient pentru păstrarea numelui soţului dv....;)
La desfacerea căsătoriei, soţii care au purtat un nume comun, de regulă, îşi reiau numele avut anterior încheierii căsătoriei, însă nu este exclusă posibilitatea păstrării numelui comun, dacă există învoiala soţilor în acest sens, sau, în lipsa învoielii, pentru că, la cererea fostei soţii şi pentru motive temeinice, instanţa a încuviinţat continuarea purtării acestui nume obţinut prin căsătorie.
Dacă soţii sunt de acord cu păstrarea numelui de către soţie care l-a dobândit prin efectul încheierii căsătoriei, instanţa va lua act de convenţia soţilor.
Motivele temeinice trebuie să facă dovada unui interes de natură morală/ materială primejduit prin faptul reluării numelui avut la data încheierii căsătoriei. De exemplu, dacă v-aţi afirmat în viaţa culturală, ştiinţifică, publică, sub numele comun.
Dacă alte motive nu aveţi, îl invocaţi numai pe acesta, în situaţia în care, la cererea dv., minorul rezultat din căsătorie vă va fi încredinţat spre creştere şi educare, respectiv păstrarea numelui obţinut prin căsătorie deoarece este purtat şi de copilul dv.
Oricum, numai instanţa învestită cu soluţionarea cererii de divorţ poate să hotărască păstrarea numelui obţinut prin căsătorie, pe baza probelor administrate.;)
Incercati totusi sa mai discutati si cu sotul dvs si explicati-i ca doriti sa purtati in continuare numele sau in interesul minorului; daca tot doreste sa va recasatoriti intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, folositi acest argument in favoarea dvs.

Alte discuții în legătură

Doresc sa imi pastrez numele dupa divort dar sotul nu e deacord miruna23 miruna23 As dori sa stiu daca exista precedent in care sotia a pastrat numele sotului impotriva voientei sotului la divort? Multumesc anticipat, Miruna (vezi toată discuția)
Razgandire ADANNA ADANNA In cererea initiala de desfacere a casatoriei, sotul meu a declarat ca e de acord sa-mi pastrez numele dobandit prin casatorie. Intre timp, am depus si eu o ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)