lili5 a scris:
eu nu am alte motive decat dorinta de a purta acelasi nume cu fiul meu de 11 luni.
Din păcate, acest motiv nu este suficient pentru păstrarea numelui soţului dv....;)
La desfacerea căsătoriei, soţii care au purtat un nume comun, de regulă, îşi reiau numele avut anterior încheierii căsătoriei, însă nu este exclusă posibilitatea păstrării numelui comun, dacă există învoiala soţilor în acest sens, sau, în lipsa învoielii, pentru că, la cererea fostei soţii şi pentru motive temeinice, instanţa a încuviinţat continuarea purtării acestui nume obţinut prin căsătorie.
Dacă soţii sunt de acord cu păstrarea numelui de către soţie care l-a dobândit prin efectul încheierii căsătoriei, instanţa va lua act de convenţia soţilor.
Motivele temeinice trebuie să facă dovada unui interes de natură morală/ materială primejduit prin faptul reluării numelui avut la data încheierii căsătoriei. De exemplu, dacă v-aţi afirmat în viaţa culturală, ştiinţifică, publică, sub numele comun.
Dacă alte motive nu aveţi, îl invocaţi numai pe acesta, în situaţia în care, la cererea dv., minorul rezultat din căsătorie vă va fi încredinţat spre creştere şi educare, respectiv păstrarea numelui obţinut prin căsătorie deoarece este purtat şi de copilul dv.
Oricum, numai instanţa învestită cu soluţionarea cererii de divorţ poate să hotărască păstrarea numelui obţinut prin căsătorie, pe baza probelor administrate.;)