avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul si partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul si partajul

divortul si partajul se constituie in acelasi proces de judecata,sau sunt doua procese distincte?care este ordinea si importanta lor?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 13:07, 7 Februarie 2011
divortul se va pronunta si daca sotia nu e de acord, nu trebuie sa va cedati partea de bunuri pt asta.
daca o convingeti sa fie de acord cu acest divort, va puteti perzenta si la notar sau ofiterul starii civile, e o cale mai rapida
V-am intrebat de copii si daca sotia este de acord, pentru ca dupa ultimele modificari ale codului familiei, aveti urmatoarea varianta, mai simpla, mai ieftina si mai rapida:
Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.

Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ro_red_rosu ro_red_rosu Sunt casatorita de 12 ani si nu am copii, doar un apartament cumparat impreuna , se poate divorta de comun acord la notariat? cat dureaza si se da termen de ... (vezi toată discuția)
E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Divort lidicut lidicut Can va intra in vigoare noua lege a divortului,lege dupa cre se poate legaliza desfacerea casatoriei la notar sau la ofiterul starii civile care a oficiat ... (vezi toată discuția)