Buna ziua, in Decembrie 2010 am achizitionat cu sotia un apartament prin programul prima casa, credit pe 20 de ani. Eu sunt beneficiarul, iar sotia este coplatitor. In cazul unui eventual divort, care este procedura ca eu sa pot pastra apartamentul - sa devin unic proprietar, si sa duc ratele singur ? Mentionez ca salariul meu este dublu fata de salariul sotiei, care si ea doreste probabil sa poata pastra apartamentul, si eventual sa ma despagubeasca, ceea ce eu nu-mi doresc in nici un caz. Am auzit si zvonuri cum ca trebuie sa treaca 5 ani de zile, dupa care putem vinde apartamentul, care este bun comum, si sa ne despagubim unul pe celalalt, dar cum se face asta atita timp cit eu devin proprietar abia peste 20 de ani? Care sunt posibilitatile reale? Va multumesc.
Indiferent de cel care va prelua apartamentul ca urmare a unui divort, cel care devine unic prorietar va trebui sa plateasca celuilat o sulta(respectiv parte lui procentuala).
In principiu trebuie sa stati de vorba si cu banca.
Pai daca eu am salariul dublu fata de cel al sotiei mele, si atata timp cit rata lunara a imobilului depaseste cistigul ei lunar, cred ca ea nu are nici o sansa reala sa devina unic proprietar. Problema se pune cu ce procent o despagubesc eu pe ea, ca daca este vorba de jumatate din valoarea imobilului......Multumesc
Repet: imprumutul este alta poveste...
Sigur ca in argumentare va puteti folosi de faptul ca venitul sotiei nu acopera creditul, insa trebuie sa cereti sa i se atribuie creditul daca i se atribuie casa ori... nu stiu, sa faceti o corelare intre cele doua.
Ca pana una-alta, instanta poate lasa creditul asa cum e el azi si atribui casa oricui... cu plata de sulta.
Si daca sotia dovedeste ca ii da mama, tata ori vreun iubit suma pentru sulta, dv. va spalati cu creditul pe cap.
Asta incerc sa va spun, ca numai si numai in ideea dv. creditul si casa sunt legate, juridic ele sunt doua entitati distincte tratate ca atare de instante. Va puteti folosi numai in argumentare despre legatura asta dintre ele... si depinde si cum va folositi de asta.
Asa incat mai bine discutati intai cu sotia, poate ajungeti la un acord, va informati cu privire la varinate si-i propuneti dv. o solutie: o sulta, o garsoniera etc.