avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... certificat medico-legal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

certificat medico-legal

1. Certificatul medico-legal ce dovedeste?
2. Cam ce se afla in cuprinsul lui?
3. Daca o plangere prealabila nu este insotita si de un certificat medico-legal ce se intampla?
4. Daca exista o tentativa de omor si in rechizitoriu nu exista si un certificat medico-legal ce se intampla? Dar in cazul unei vatamari corporale grave?
5. Cine trebuie sa ceara certificatul medico-legal (care banuiesc ca are valoarea unei constatari medico-legale - art.114 Cpp)? Daca organul de urmarire penala nu dispune efectuarea lui ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: ContSters57314 , utilizator 23:40, 30 Aprilie 2008
Sincer, raspunsurile le-ai putea gasi si singura...
Bine, mersi pentru "ajutor". Normal ca am anumite informatii, dar exista si unele lucruri pe care nu le cunosc. Si nici nu le-am gasit in renumitele tratate care sunt copiate dupa Cpp. De ex. n-am vazut niciodata un certificat medico-legal si am aflat ce ar putea contine, dar poate ca nu am toate elementele.

Dar ai dreptate, nu va mai bateti capul sa-mi raspundeti. Vine 1 mai si sigur aveti lucruri mai importante.
O sa incerc sa-ti raspund pe scurt la intrebari:
1. Certificatul medico-legal dovedeste leziunile suferite (escoriatii, tumefactii, plagi) care sunt descrise, modul probabil de producere a acestora (prin lovire cu / de corp dur - cele mai multe, prin injunghiere, impuscare, etc), precum si numarul de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare, daca nu survin complicatii (in functie de ele se face incadrarea juridica) sau daca s-a pus viata in primejdie.
2. i n plus se trece data la care s-au produs leziunile (dupa declaratia persoanei vatamate), daca se cunoaste modalitatea si persoanele care le-au produs (ex. a fost batut de X si Z, cu pumnii sau a fost injunghiat de o persoana necunoscuta).
3. Pentru plangerile penale referitoare la infractiunile contra integritatii corporale certificatul este obligatoriu - este practic mijlocul de proba prin care se face dovada leziunilor suferite si a nr de ingrijiri medicale.
4. In cazul celor doua infractiuni, in practica se efectueaza expertize medico-legale - care cuprind mult mai multe elemente (arma folosita, leziunea corpului atacata, numarul de lovituri, daca au pus in primejdie viata, complicatiile survenite, daca a fost nevoie de spitalizare sau interventii chirurgicale, etc.).
5. La plangerile prealabile se solicita de persoana vatamata, care se prezinta la S.M.L. pentru constatare; la restul infractiunilor se cere de organele de urmarire penala.
Sper ca ti-am putut fi cat de cat de ajutor si ti-am oferit niste lamuriri !
Da, m-au multumit raspunsurile dumneavoastra. In mare parte gandeam la fel (in chestiunile de procedura), dar am preferat o a doua opinie. Ma interesa in principal cuprinsul certificatului medico-legal.

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala sau tentativa de omor? cataxxl cataxxl Buna ziua. As avea o speta la care am nevoie de ceva lamuriri pe care voi incerca sa v-o prezint. Cu patru zile in urma, in timp ce ma aflam cu fratele meu ... (vezi toată discuția)
Accident cu verdict vatamare corporala din culpa constantza55 constantza55 Joi, 02.09.2010 tatal meu a avut un accident de circulatie. Traversa strada printr-un loc nepermis si a fost accidentat de o masina. In urma acestui accident ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident petrecut in 2011 (vinovatul sunt eu) am primit acasa urmatoarele: adrian000 adrian000 1. Clasarea cauzei avand ca obiectiv savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 al. 1,3 cod penal anterior. 2.In baza art. ... (vezi toată discuția)