avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... culpa comuna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

culpa comuna

As dori sa stiu unde gasesc in jurisprudenta notiunea de culpa comuna si cum se stablieste aceasta.
Exista in Codul penal sau cel de procedura penala asa ceva?? Unde as putea gasi o explicatie concreta a acestei sintaxe?
Contextul este dat de un accident rutier in care sunt parte vatamata si in hotarare s a dispuns culpa comuna ce imi apartine deoarece nu trebuia sa ma aflu in acea masina (in urma accidentului, conform raportului IML mi a fost pusa viata in pericol). Acum ma judec in faza de recurs, si m am constituit la inceput parte civila in cadrul procesului penal.

X-(

Doresc sa atac hotararea actuala prin care mi s au diminuat daunele materiale si morale ca urmare a asa-zisei culpe comune.
Va multumesc anticipat!
Culpa comuna inseamna de obicei co-existenta atitudinilor culpabile ale participantilor. Pentru a nu exista culpa comuna, trebuie sa aratati ca nu aveti culpa dumneavoastra. Fie n-ati prevazut rezultatul, fie nu puteati sau nu trebuia sa-l prevedeti.

Vedeti in mare art. 19 Cod Penal
2. Fapta este savarsita din culpa cand infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada.


Dati mai multe detalii privind situatia de fapt.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Detaliati modul in care s-a produs accidentul.

Teoretic,din probatoriile administrate in cauza ,atat in faza de urmarire penala cat si in cea de cerecetare judecatoreasca,ar rezulta ca si dvs aveti o culpa in producerea accidentului prin nerespectarea unor dispozitii legale.

In situatia in care se constata existenta unei culpe comune ,despagubirile civile ,astfel cum au fost ele dovedite,prin probatorii,se micsoreaza in functie de culpa partii care le-a solicitat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca-culpa comuna.ce pot face in acest caz? crucy crucy In urma accidentului de munca s-a stabilit de instanta culpa comuna , adica a firmei cat si a mea. Pot face plangere penala sau civila inpotriva persoanelor ... (vezi toată discuția)
Omorul din culpa essenza1985 essenza1985 Buna,am si eu o intrebare daca se poat,discutam cu cumnatul meu apropo de o chestie si vreau un raspuns avizat din partea unui avocat. Intrebare: : Daca eu ... (vezi toată discuția)
Accident auto - culpa comuna georgebutuc georgebutuc Buna ziua, pe data de 18 ian ac, sotia mea a acrosat un pieton intr-o intersectie in T, nesemaforizata, fara trecere de pietoni, cand vira stanga. Viteza ... (vezi toată discuția)