avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare

Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa cumparam un apartament de la socrii mei cu contract de vanzare cumparare. Un jurist ne-a spus ca se poate trece in contractul de vanzare-cumparare o valoare mai mica decat cea minima din catalog, avand in vedere ca vanzarea se face in familie si sotul meu nu mai are frati. As vrea sa stiu daca se poate asa ceva, si daca da, ce riscuri implica? Nu as vrea ca peste cativa ani sa am surprize neplacute! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 17:28, 7 Februarie 2011
in cazul dumneavoastra contractul de vinzare cumparare nu poate fi atacat deoarece sotul nu are frati., deci nimeni nu are interesul sa demonstreze ca vinzarea reprezinta o donatie mascata in fapt. Cit priveste existenta unor creditori ai vinzatorilor aceasta se poate verifica cu extrasul de carte funciara. in ceea ce priveste cuantumul pretului deoarece pretul este de esnta vinzarii acesta tb sa fie serios. Dumneavoastra fiind rude cu vinzatorii puteti trece un pret mai mic dar nu mai putin de 50 la suta din valoarea reala a imobilului, la valoarea din act se vor calcula taxele notariale si impozitul. In cazul donatiei nu veti plati impozitul pe tranzactii imobiliare, si vi-l recomand numai in masura in care socrii dvs.sunt persoane in virsta si nu exista riscul de a se naste un copil Donatia se revoca de drept la nasterea dupa perfectarea donatiei a unui copil, in persoana donatorilor, adica a socrilor.art. 836 c. civ.
@prajaputa: de unde procentul de 50% din valoarea reala a imobilului?

Puteti trece orice pret conveniti cu vanzatorii, avand in vedere gradul de rudenie puteti stabili un pret cu mult mai mic decat valoarea de expertiza a imobilului. Cerinta legii este ca pretul sa fie sincer si serios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare intre parinti si copii melcisor melcisor Buna ziua! caut si eu ajutor in urmatoarea situatie: socrii mei vor sa treaca apartamentul pe numele nostru al meu si al sotului. Exista posibilitatea ca la ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament catre copil ADINABODESCU ADINABODESCU Buna ziua.Soacra mea a murit anul trecut. Socrul meu, impreuna cu sotul meu au mostenit apartamentul in care sta socrul meu. Eu am doi baieti, amandoi cu sotul ... (vezi toată discuția)