Am locuit cu chirie cca 10 ani intr-o garsoniera si acum cand plec proprietarul doreste ca eu sa ii fac peretii in toata garsoniera... Peretii erau ok cand am luat garsoniera in primire, cu mentiunea ca varul de pe pereti era deja valurit, era de ajuns sa apesi cu degetul si bucatele de var se desprindeau imediat... In baie s-a format ceva mucegai, vopseaua cu care era dat peretele s-a si umflat in cateva locuri. Balconul desi l-am dat noi cu var de cateva ori este iarasi cu mucegai, fiind inchis... Chitul de la ferestrele balconului s-a uscat si a picat in timp, bucatica cu bucatica...
Pot eu fi obligat ca si chirias sa ii platesc proprietarului reparatia intregii locuinte in acest caz pe care eu il consider de uzura normala avand in vedere ca am locuit 10 ani ?
Chiriasul este dator sa predea bunul in starea in care l-a preluat. Bunul se preda exact in starea in care l-ati preluat in care scopt se si incheie un proces verbal de predare-primire. Aceasta este regula generala in materia inchirierilor. De la aceasta regula se poate sa te abati cum si cat doresti cu conditia ca aceste abateri sa fie stipulate in contract.
Daca in contract cau proc-verbal nu s-a specificat ca peretii au varul valurit si ca acesta cade de pe pereti aveti datoria sa varuiti apartamentul inainte de plecare pentru ca se presupune ca, in lipsa unei stipulatii contrare, altfel nu l-ati fi luat ain chirie.
Ok, deci sa inteleg ca cine sta pe perioda mai mare e bun de plata la plecare ? Cu cat stai mai mult, cu atat uzura normala devine mai pronuntata :)
Cum ma poate obliga proprietarul sa ii fac apartamentul ? Unde scrie ca proprietarul nu poate sa ceara chiriasului sa reconditioneze orice vrea muschiul lui ?
1. Nici una din reparatiile reputate locative nu cad in sarcina locatarului cand stricaciunile au fost cauzate prin vechime sau forta majora. (art. 1448 Cod civ.)
2. Locatarul trebuie sa restituie lucrul in starea in care l-a primit, conform inventarului, daca s-a fost facut un asemenea intre dansul si locator; nu este raspunzator de pierderea sau deteriorarea provenita din cauza vechimii sau a unei forte majore.
Cu alte cuvinte, daca uzura se datoreaza pur si simplu trecerii timpului atunci locatarul nu poate fi tinut la cheltuieli de reparatii insa daca uzura se datoreaza folosirii apartamentului de catre locatar atunci acestea ar trebui sa intre in sarcina sa.
De fapt, toate lucrurile acestea trebuiau prevazute in contract: cine zugraveste, cat de des, in ce stare s-a prredat apartamentul, etc.
Iar acum daca totusi proprietarul tine mortis sa platesc reparatii ar avea de demonstrat in instanta ca varul care a cazut de pe pereti se datoreaza mie si nu uzurii normale in timp & calitatii proaste a lucrarilor ? Sau ca igrasia care a aparut in balcon mi se datoreaza pentru ca nu am tinut tot timpul balconul deschis ? Ce poate face mai exact proprietarul avand in vedere faptul ca in contract nu se descrie cu detalii starea apartamentului si nu exista nici un inventar ?
Poate sa va actioneze in judecata, dar cu sanse destul de mici de castig daca situatia de fapt este exact cum ati descris-o dumneavoastra. Afara de ipoteza in care dovedeste ca v-a dat un apartament in stare buna si i-ati dat inapoi unul degradat nu are ce altceva sa va pretinda afara de chirie si plata utilitatilor.