Nu stiu sa existe o prevedere legala expresa in ceea ce priveste statu de functii. Dar... daca il aveti anexa la CCM.. e ok. nerespectarea acestuia poate face obiectul unui litigiu de munca.... dar... daca e anexa la Regulamentul intern..asta e ... e prerogativa angajatorului si atunci el stabileste daca directorul de vanzari are sau nu studii superioare... daca sunteti bugetar .. (cred ca nu e cazul sa explic, aici exista grile de functii). Si apoi... credeti sincer ca sefii de servicii ar trebui agreati de sindicat ? Ma indoiesc ... acestia contribuie direct la realizarea indicatorilor firmei, indicatori de care raspunde direct directorul general... dar...ma rog. Daca e vorba de o modificare unilaterala a CIM pentru seful de serviciu atunci e alta Marie..
In prezent, nu mai exista o reglementare stricta la acest subiect (in trecut exista Legea nr.12/1971). Orientativ cu privire la studiile pentru ocuparea unor functii se poate vedea in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Pentru ocuparea unor functii se pot vedea legile speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea acelor profesii.
Despre ce posturi este vorba, poate va ajutam mai mult. :-/
Pentru fiecare post trebuie întocmită o Fişă de post în care se arată în mod concret :
- poziţia postului în structura organizatorică (denumire post, subordonare post, ce are în subordine postul, titularul, pe cine înlocuieşte, de cine este înlocuit, după caz),
- condiţiile de ocupare a postului: studii, cunoştinţe, vechime, limbi straine, cerinţe specifice, după caz,
- rolul şi obiectivele postului,
- relaţiile de serviciu ale postului,
- sarcinile şi atribuţiile postului,
- responsabilităţile postului.
În funcţie de sarcinile şi responsabilităţile postului, se stabileşte şi condiţia de studii minime de către Biroul de resurse umane din cadrul societăţii cu avizul directorului general, pe baza organigramei stabilită şi avizată de conducerea societăţii.
Astfel, nu există un cadru legislativ cu privire la condiţia minimă de studii pentru un anume post, dar din Fişa postului rezultă ce sarcini şi responsabilităţi are titularul postului pe care nu le poate îndeplini fără anumite cunoştinţe. Ex.: un funcţionar care a terminat liceul economic nu va putea accede la un post de ªef Serviciu contabilitate sau Director economic, care implică bilanţuri, analize contabile etc. ce nu pot fi efectuate de acea persoană.
În momentul angajării, societatea arată care sunt posturile disponibile şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cel care aspiră la un post în cadrul acelei societăţi.
Astfel, există posibilitatea ca un post similar la două societăţi diferite să aibă condiţii de ocupare (studii, vechime etc.) diferite. Bineînţeles că societatea comercială, prin conducerea ei, poate face şi compromisuri în sensul de a angaja o persoană fără studiile necesare, dar cu o experienţă vastă care să le asigure desfăşurarea activităţii în sectorul respectiv fără probleme.