Buna seara!
Daca bunica mea a semnat un antecontract de vanz cumparare cu tatal meu in fata avocatulului,avand si semnatura acestuia, pretul fiind de 5.000 ron, iar acumsuntem in proces la tribunal pentru incheierea unui contract de vanz cump, ce credeti ca va urma?
nu inteleg motivul pentru care va aflati in proces.
in fapt,urmarea unui antecontract de vanzare-cumparare in mod logic si rational se continua prin prezentare partilor in fata unui notar pentru perfectarea v/c in forma autentica pentru a putea fi intabulat
din cele exprmate de dvs, antecontractul de v/c s-a incheiat la un cabinet avocatial.Avocatul nu este parte in acel contract;probabil ca avocatul a atestat doar identitatea partilor si a dat data certa.
ce mi se pare putin ciudat,este pretul(relativ mic)
nu a-ti prezentat care era obiectul antecontractului de v/c. teren,casa,etc si in ce zona se situeaza de are o valoare asa de mica
Antecontractul de vanzare-cumparare nu presupune neaparat si incheierea obligatorie a vanzarii.Daca nu sunt respectate toate promisiunile din antecontract,exista posibilitatea ca partea care vinde sa se razgandeasca si sa nu mai vrea sa incheie contractul,astfel partile revin la situatia anterioara incheerii antecontractului.
Dcaca in antecontract s-a prevazut plata unei sulte,atunci aceasta va fi restituita.
Instanta poate lua in considerare faptul ca s-au respectat obligatiile specificate in antecontract si poate cere partilor sa incheie vanzarea printr-un contract in forma legala.
Ramane ca partile sa faca dovada indeplinirii tuturor obligatiilor specificate in antecontract.
Pretul este de 5.000 lei deoarece este inchieiat intre rude de gradul 1( copil si parinti), iar casa aceasta a fost renovata de tatal meu, si suntem in proces deoarece bunicii s-au razgandit desi au semnat antecontractul de v/c.
stimata d-na, motivul prezentat de dvs in ceea ce priveste pretul( cel de 5000 lei pe care vi l-am semnalat ca fiind ...) nu rezida.
la incheirea fie si a unui anteconctract de v/c cumparare,trebuie respectate anumite conditii.in caz de incalcare a lor, se pot considera ca fiind vicii si implicit se poate solicita anularea c/v.
in cazul dvs,, in codul civil se mentioneaza expres ca pretul trebuie sa :
-fie stabilit in bani
-sa fie detereminat/determinabil
-sa fie sincer
-sa fie serios
in opinia mea,ultimele 2 conditii nu sunt indeplinite nici pe de parte.
acel antecontract de v/c pare sa fie de fapt o donatie deghizata;
partea adversa o poate dovedi oricand cu relativa usurinta( se si specifica in c civil cand anume un contract de v/c cumparare poate fi privit ca fiind un contract de donatie,de ex raportat la pret si intentia partilor)