Buna ziua,
Am mai multe intrebari, insa mai intai o sa spun cat mai detaliat imprejurarile pt a primi si un raspuns cat mai clar.
Viitorul sot are o bunica cu care a locuit inca din copilarie. Apartamentul in care au locuit este in proprietatea bunicii si a mamei lui (viitoare soacra). Bunica ii spune de ceva ani ca vrea sa-i lase lui apartamentul, sa-i faca acte de donatie macar pe jumatatea ei. Ne-am interesat si am inteles ca actul de donatie poate fi atacat in instanta ulterior, mai ales ca bunica mai are inca o fata care practic ar avea drept de mostenire pe un sfert din casa. El mai are inca 3 frati, fapt pentru care mama lui, si pe buna dreptate, nu poate sa-i faca acte doar lui, pt ca nu ar fi corect fata de ceilalti frati. Fapt pt care am cazut de comun acord sa cumparam jumatatea mamei, bani care vor fi impartiti intre frati sau... orice ar face cu ei, astfel incat ei ulterior sa nu mai aiba pretentii sau drept la jumatatea de apartament a mamei.
Ideea este ca bunica este destul de sceptica in ceea ce priveste contractul de vanzare-cumparare - initial ne-am gandit ca in acte sa aparem ca proprietari amandoi: el 75% si eu 25%, banii cu care vom plati tot sa fie adusi de mine prin credit imobiliar - este sceptica deoarece inca nu suntem casatoriti.
Intrebari:
1. care este cea mai buna varianta de contract pentru toate partile? noi ca si cumparatori, bunica si mama (avand in vedere si faptul ca bunicii ii este frica de faptul ca i se va intampla ceva)?
2. daca acest contract se va semna dupa ce noi ne vom casatori eu voi avea aceleasi drepturi de proprietate ca si el?
3. daca se face contract de vanzare-cumparare poate fi modificat ulterior de vreuna din parti?
4. este bine ca initial sa facem un pre-contract (pt a face rost de bani - atat pt mama cat si pt bunica) in care intretinerea bunicii sa fie specificata si care sa inceapa inca din ziua semnarii acestuia?
este bun contractul de v-c cu ac. clauza iar daca ii este bunicii frica, atunci faceti-l cu clauza de intretinere.
in timpul casatoriei, daca il cumparati,va fi bun comun al sotilor.
contr. de v-c poate fi atacat daca se dovedeste ca a lipsit pretul-pret nereal sau daca nu se respecta clauza pe care o alegeti.
puteti face si un antecontract.
Multumesc pt promptitudine.
De catre cine poate fi atacat contractul (de mostenitori, bunica sau mama)?
Cum poate dovedi ca pretul platit nu este cel real?
"in timpul casatoriei, daca il cumparati,va fi bun comun al sotilor" - daca antecontractul este facut in afara casatoriei si contractul se va face in timpul casatoriei mai este valabil?
Mostenire
cosmina84
mama mea vrea sa imi lase mie partea ei din proprietatiile pe care le detine impreuma cu tatal meu. cum se procedeaz, ce trebuie sa facem?sper ca m-am exprimat ... (vezi toată discuția)