Provocarea mea e ca mi-am deschis un PFA prin vara lui 2009. Dupa aceea, a trebuit sa plec in afara cu serviciul si nu m-am mai ocupat de el, nici nu am contract cu CASS. Prin 2010 la inceputul anului am declarat ca am castigat in 2009 si voi castiga in 2010 ceva de genul 5 lei ca sa fie procesabila declaratia si cam atat.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Cat ma costa pentru a-l repune complet in functiune (probabil ca inca il mai pot folosi,nu?) ? Ce amenzi va trebui sa platesc si ce declaratii vor trebui? Exista vreo modalitate prin care voi putea reduce cuantumul acestor amenzi? Cel putin in declaratiile la TV stiu ca oamenii pareau intelegatori, si eu chiar n-am fost in tara de un an jumatate.
2) Voi folosi acest PFA pentru a lucra pentru o companie din afara (tot afara voi sta 99% din timp), facturand aceste servicii si aveam o intrebare cu privire la TVA-ul. In primele vreo 4 luni voi putea sa figurez ca neplatitor de TVA, insa dupa aceea voi depasi acea suma, iar firma din afara nu vrea sa plateasca TVA in Romania. Am intrebat un fost contabil si el a zis ca este OK sa facturez fara TVA la client in afara desi voi depasi suma. Este OK acest lucru?
In plus, nu voi avea mult timp de petrecut in Romania, asa ca daca stiti pe cineva care se poate ocupa de aceasta repunere in functiune / depunerea periodica a declaratiilor, va rog spuneti-mi (PFA-ul e in Bucuresti). As fi mai mult decat interesant de serviciile unei astfel de persoane/companii.
atat timp cat nu ati introdus o cerere de intrerupere temporara a activitatii la registrul comertului, PFA-ul dvs. este "functional"
in anul 2009, odata cu autorizarea de la registrul comertului, in termen de 15 zile trebuia sa depuneti declaratia 220 la administratia financiara, privind venitul estimat pentru anul 2009.
ceea ce ati fi estimat prin decl. 220 trebuia achitat in 4 transe trimestriale ( in cazul dvs. 2 sau 3, depinde de data infiintarii)
daca ziceti ca ati depus decl. 200 in 2010 pentru venitul realizat in 2009 si nu ati luat amenda este ok.
de asemenea, daca in 2010 ati depus si o delcaratie estimativa pentru 2010, trebuia sa achitati cele 4 transe trimestriale, in functie de venitul estimat.
in acest sens mergeti la administratia financiara si cereti o fisa la zi, inclusiv dobanzi si penalitati, ca sa vedeti cum stati cu datoriile.
pana pe data de 15 mai 2011, trebuie sa depuneti decl. 200 privind venitul efectiv realizat in 2010 si sa platiti eventualele diferente dintre estimat si realizat in 2010 in termen de 60 de zile de la primirea unei decizii de impunere.
daca in 2011 preconizati ca veti realiza un venit semnificativ mai mare fata de 2010 (>20%), mergeti zilele astea si depuneti decl. 220 de venit estimativ pentru anul 2011 si platiti prima transa pana pe data de 15 martie.
amenzile la persoane fizice pentru nedepunerea declaratiilor nu sunt mari, intre 10 si 100 de lei, cu posibilitatea de a achita 5 lei in 48 de ore.
ce fel de servicii prestati pentru companiile din afara? sunt companii din ue?
in ceea ce priveste tva, problema e mai complicata, de aceea astept sa-mi spuneti ce fel de servicii prestati si pentru cine, iar apoi am sa va mai dau detalii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Declaratia 392
darabontcsilla
Buna ziua, am o intrebare , in legatura cu depunerea formularului 312. ultima zi a fost 25 feb.L-am depus, desi, sunt intrep, individ, cu venituri ocazionale, ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere
nikuteau
Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri:
-la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)
Pfa
ZamfirM
Am preluat un pfa care de la inregistrare (2ani)nu a depus nimic, nu a platit nimic. Tot ce a facut in acesti 2 ani a taiat facturi si a incasat prin banca. ... (vezi toată discuția)