avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la caile de ata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la caile de ata

Va salut cu respect. Iata-ma iar pe forum cu o noua intrebare. In noiembrie 2007 am primit o hotarare de la judecatorie pentru iesire din indiviziune si partaj succesoral. In decembrie 2007 una din parti face apel.In februarie 2008 se anuleaza apelul ca netimbrat. In 4 aprilie primesc decizia de apel si dau declaratie ca renunt la calea de atac. Apelanta da si ia declaratie de renuntare insa a scris "renuntare la judecata" fapt pentru care ,nu stiu de ce, presedinta nu o ia in considerare ca renuntare la calea de atac. Am transferat dosarul de la TMB la judecatorie pentru a investii cu formula executorie sentinta din prima instanta si totodata a primii mentiunea definitiva si irevocabila. Judecatoria mi-a pus doar definitiva invocind acelasi lucru in ceea ce priveste declaratia apelantei de renuntare. OK...am vorbit cu apelanta si vine in tara saptamina viitoare pentru a da o alta declaratie de renuntare, de aceasta data la calea de atac...Intrbarea este unde trebuie sa dea declaratia la TMB ori la judecatorie? Avand in vedere ca apelul a fost anulat. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:34, 2 Mai 2008
Renuntarea la apel se poate face in fata instantei care solutioneaza aceasta cale de atac, ea difera de renuntarea la judecata ( care nu presupune renuntarea la dreptul material la actiune). Daca nu aveti un porces pendite o asemenea renuntare este extrajudiciara si deci fara efect. Pe hotarirea ramasa defintivia terbuie mentionat de grefa -prin anularea apelului-banuiesc ca netiimbra .Daca exista insa recdurs pe rol si nu a fost inca solutionat o asemenea declaratie de renuntare poate fi facuta in fata instantei de recurst
Nu exista recurs si nici nu se va face...Problema mea este unde sa depun noua cerere de renuntare la calea de atac. Deci apelul s-a anulat ca netimbrat de TMB iar acum dosarul este la Judecatoria care a dat sentinta. Va multumesc
rico3 a scris:

Nu exista recurs si nici nu se va face...Problema mea este unde sa depun noua cerere de renuntare la calea de atac. Deci apelul s-a anulat ca netimbrat de TMB iar acum dosarul este la Judecatoria care a dat sentinta. Va multumesc

Sinceră să fiu, nu prea înţeleg întrebarea.:(
Dacă este vorba despre o hotărâre atacată cu apel, apel respins ca netimbrat, numai partea care declară o cale de atac, prin introducerea recursului la instanţa de apel, poate apoi să şi-l retragă.
Dar, din câte înţeleg, nu s-a declarat recurs.;) Astfel că dosarul a ajuns la instanţa de fond, acolo nu putea ajunge decât numai după expirarea pentru toate părţile a termenului pentru declararea recursului. Atunci, cum să retragi recursul dacă nu a fost declarat?
Iar dacă te referi la renunţarea la calea de atac a apelului, asta este imposibilă deoarece se putea renunţa la apel numai în faţa instanţei învestite cu judecarea apelului şi numai anterior invocării din oficiu a excepţiei netimbrării apelului.
ok...am facut cere de trimitere a dosarului pentru investire cu titlu executoriu insa TMB a trimis si o nota precum ca de la apelanta nu s-a primit comfirmarea de primire a deciziei si presupun ca de aceea nu am putut sa iau irevocabila. Insa acum apelanta vine in Bucuresti si vrea sa dea aceasta declaratie de renuntare la orice alta cale de atac. Deci nu ma mai intereseaza comfirmarea de la posta ca sa expire acel termen de 15 zile pentru ca va venii personal si va renunta in scris, insa nu stiu unde sa depun aceasta cerere de renuntare.Pot sa o depun si la prima instanta ori trebuie sa mut dosarul iar la TMB si apoi inapoi la prima instanta pentru a se face mentiunea irevocabila.Va multumesc.
Dosarul nu poate pleca de la TMB până când nu este îndeplinită procedura de comunicare a deciziei de apel cu toate părţile.;) Aşa fiind, partea căreia nu i s-a comunicat decizia de apel va veni la TMB, şi va semna pe decizia instanţei de apel ce rămâne la dosar, că i-a fost comunicată decizia. Nu trebuie să dea nici o declaraţie de renunţare la recurs.
Astfel, de la data semnării vor curge cele 15 zile pentru declararea căii de atac a recursului, iar după împlinirea acestui termen, dosarul se va întoarce la instanţa de fond şi vei putea investi hotărârea cu menţiunea definitivă şi irevocabilă.

"trebuie sa mut dosarul iar la TMB si apoi inapoi la prima instanta pentru a se face mentiunea irevocabila"
Cum a putut pleca dosarul la instanţa de fond cu un asemenea viciu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila merda merda Procesul pe fond a fost in sector 6, iar apelul a fost la TMB. De unde primesc hotararea judecatoreasca definitiva? Trebuie sa ma duc eu sa o iau sau soseste ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine mai repede sentinta definitiva si irevocabila? ksandra_33 ksandra_33 Buna ziua! Va rog frumos sa dati un sfat unui om aflat in incurcatura.Cum sa procedez pentru a obtine mai repede sentinta definitiva si irevocabila avand in ... (vezi toată discuția)