avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casarea unei hotarari si anularea acesteia cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casarea unei hotarari si anularea acesteia cu trimitere spre rejudecare la instanta de fond...

Instanta a admis Contestatia in anulare si a dispus casarea in intregime a hotararii si anularea acesteia cu trimitere spre rejudecare la instanta de fond. Din ce stiu eu anularea presupune rejudecarea in totalitate a cauzei si nu doar prin prisma motivului invocat in contestatia in anulare(speciala in acest caz). Cu toate acestea instanta de fond a inceput rejudecarea cauzei de la motivul de casare fara a lua in intregime cauza spre rejudecare. Daca cumva aveti vreo hotarare in acest sens care sa imi confirme si sa imi serveasca in cauza. Mersi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 4 Mai 2008
catalinchis a scris:

Instanta a admis Contestatia in anulare si a dispus casarea in intregime a hotararii si anularea acesteia cu trimitere spre rejudecare la instanta de fond. Din ce stiu eu anularea presupune rejudecarea in totalitate a cauzei si nu doar prin prisma motivului invocat in contestatia in anulare(speciala in acest caz). Cu toate acestea instanta de fond a inceput rejudecarea cauzei de la motivul de casare fara a lua in intregime cauza spre rejudecare. Daca cumva aveti vreo hotarare in acest sens care sa imi confirme si sa imi serveasca in cauza. Mersi

Dacă în hotărârea pronunţată în contestaţia în anulare nu se face nici o precizare cu privire la actele efectuate în dosarul în care s-a pronunţat hotărârea casată, instanţa trebuie să rejudece cauza.
Dacă motivul invocat în contestaţie, a fost o greşeală materială, este corect ca instanţa să procedeze la rejudecarea acestei cauze din momentul imediat anterior greşelii materiale.
Dacă este vorba despre necercetarea unui motiv de casare de către instanţa de recurs, atunci cauza ar urma a fi rejudecată având în vedere acel motiv de casare.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Când însă contestaţia în anulare poartă asupra neluării în considerare a unui motiv de casare, în cazul admiterii parţiale a recursului, se va judeca numai motivul de recurs omis şi, în măsura în care admiterea acestui motiv ar influenţa şi soluţia dată în fond, aceasta va trebui să fie modificată prin rejudecare, în limita motivului de casare admis (T.S., s.civ., dec.nr.1362/1969, în R.R.D. nr.5/1970, p.164).
În cazul când prin cercetarea motivului de casare omis se ajunge la o casare totală , admiterea contestaţiei poate să conducă la anularea hotărârii atacat (C.A. Bucureşti, s. a IV-a civ., dec.nr.402/1995, în Culegere 1993-1998, p.225, nr.61).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
Repunere pe rol ADIJ ADIJ Se poate repune pe rol o cauza solutionata printr-o hotarare irevocabila care a fost ulterior atacata cu contestatie in anulare admisa, caz in care hotararea ... (vezi toată discuția)
Motive contestatie in anulare TRAIAN78 TRAIAN78 Buna seara, De curand am pierdut un proces de granituire in recurs (apel recalificat recurs) si intentionez sa depun contestatie in anulare. Ma bazez in ... (vezi toată discuția)