avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua!Ma numesc Anna.Sunt profesor suplinitor calificat avand contract de munca determinat pana la 31 august 2011.Am cateva intrebari legate drepturile banesti de care beneficiaza mamele in anul 2011.Mentionez ca acum am 4 luni de sarcina urmand sa nasc in jurul datei de 19 iulie 2011.
1.Se mai acorda salariul mediu brut pe unitate la nastere?
2.Ce in formatii aveti despre compensatia de 15 % data de angajator ca sa intregeasca indemnizatia de concediu pre si post natal?
3.Se mai primeste alocatia de nou-nascut timp de 12 luni de la nastere?
4.Se mai acorda suma aferenta trusoului de nou-nascut?
5.In ceea ce priveste ce 126 de zile de concediu pre si post natal cum ar trebui impartite?Sunt obligatori minim 42 zile de concediu post natal?
5. Daca eu am contract de munca determinat si decid sa iau mai multe zile de concediu post natal de exemplu 60 si depasesc perioada contractului de munca mai beneficiez dupa depasirea perioadei de indemnizatie de concediu post natal?
6.Zilele de concediu pre si post natal sunt zile calendaristice sau lucratoare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:03, 10 Februarie 2011
1. Daca aveti asa ceva trecut in CCM la nivel de unitate sau ramura beneficiati de acest ajutor banesc la nasterea copilului. CCMUNN a fost suspendat de MMSSF.

2. Acelasi raspuns ca mai sus.

3. Intrati pe: www.avocatnet.ro/content/for...

4. V. pct.3.

5. Din Norme de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

5.1. - CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) la data expirarii sale indiferent de starea in care va aflati.
- Zilele de concediu medical (sau maternitate) va vor fi platite de Casa de Asigurari de Sanatate, asa cum spun Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia s-a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

6. Zilele de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) sunt zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc pentru profesorii suplinitori roxana85 roxana85 Buna ziua, Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iustin_79 iustin_79 Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedeaza medical de familie care spune ca un concediu pre si post natal (acele 126 de zile) nu se pot lua decat cel ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal anadanuta anadanuta Buna ziua, Sunt insarcinata in 19 saptamani si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie 2011. As vrea sa intru in prenatal la 28 de saptamani, adica cu 84 de ... (vezi toată discuția)