avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea prin tribunal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea prin tribunal

Buna ziua.Tatal meu a murit acum 8 ani.Avea un apartament, al carui proprietar unic era .Suntem 2 surori.Nu am facut succesiunea pana acum.Am hotarat ca apartamentul sa-i ramana uneia dintre noi.Se mai poate face acum, dupa atata timp succesiunea prin tribunal?Daca da, stiti aproximativ cat ar fi taxele sau impozitul(o valoare estimata de 40000E)?Daca nu, ce mai pot sa fac?Stiu ca la notariat este f.scump.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 23:58, 9 Februarie 2011
nu e musai ca succesiunea dezbatuta la un birou notarial sa fie mai scumpa decat cea dezbatuta in instanta, ba din contra. Pe langa aceasta procedura succesorala notariala este mult mai rapida.
pPezentati-va la un birou notarial (sau eventual la doua) si solicitati un calcul, nu va costa nimic si puteti lua o hotarare in cunostinta de cauza.
veti avea de platit onorariul notarial calculat in functie de valoarea de expertiza a apartamentului si un impozit de 1% raportat la aceeasi valoare pentru ca nu ati dezbatut succesiunea in termen de doi ani. pentru a evita alte costuri, daca v-ati hotarat careia dintre dumneavoastra sa ramana apartamentul si sunteti perfect sigura ca alte bunuri nu mai sunt de mostenit/nu prezinta interes, una dintre dvs ar putea renunta la succesiune pentru ca cealalta sa dobandeasca de la bun inceput cota intreaga, eliminand necesitatea unui partaj ulterior.
Actiunea de partaj este imprescriptibila, asa ca
o puteti formula oricand la instanta competenta.
Taxa de timbru este de 3%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat stefanut stefanut Cum se poate solutiona urmatoarea problema: Dupa decesul sotului nu am facut succesiunea intrucat am un singur copil, dar acum doresc sa valorific masina ... (vezi toată discuția)
Pret succesiune roxicutza86 roxicutza86 cam la ce pret ajunge o succesiune in care ca mostenire ramane un apartament cu 2 camere estimat la 120 000 (vezi toată discuția)