avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Termen de prescriere facturi comerciale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Termen de prescriere facturi comerciale

As dori sa stiu exact care este termenul de prescriere a facturilor comerciale, m-am consultat cu 3 avocati si am 3 raspunsuri:
- 3 ani
- 2 ani
- daca sunt facturi de transport, ceace este cazul, 1 an.

Rog daca cineva competent ma poate lamuri si deasemenea daca exista diferenta la termenul de prescriere intre facturile comerciale si facturile de transport care in opinia mea tot facturi comerciale sunt.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: onilogi , utilizator 11:21, 11 Februarie 2011
Termenul de prescriptie al oricarei creante comerciale este de 3 ani.
Totusi in urma cu ceva timp am pierdut un proces, factura de transport cu vechime de cca. 1,5 ani. In sentinta instata se baza pe art. 32 din conventia CMR. Eu inteleg acest art altfel insa instanta nu. Va redau mai jos art. 32 din conventia CMR si astept parerile specialistilor in materie:

ARTICOLUL 32
1. Actiunile derivind din transporturile supuse prezentei conventii se prescriu in termen de un an. Totusi, in caz de dol sau de culpa considerata de legea tarii careia ii apartine organul de jurisdictie sesizat ca echivalenta cu dolul, termenul de prescriptie este de 3 ani. Termenul de prescriptie curge:
a) in caz de pierdere partiala, de avarie sau de intirziere, din ziua in care marfa a fost eliberata;
b) in caz de pierdere totala,incepind de la a treizecea zi dupa expirarea termenului convenit sau, daca nu a fost convenit nici un termen, incepind de la a saizecea zi de la primirea marfii de catre transportator;
c) in toate celelalte cazuri, incepind de la expirarea unui termen de 3 luni de la data incheierii contractului de transport.
Ziua indicata mai sus ca punct de plecare al prescriptiei actiunii nu este cuprinsa in termen.
2. O reclamatie scrisa suspenda prescriptia pina in ziua in care transportatorul respinge reclamatia in scris si restituie documentele care erau anexate. In caz de acceptare partiala a reclamatiei, prescriptia nu-si reia cursul sau decit pentru partea din reclamatie care ramine litigioasa. Dovada primirii reclamatiei sau a raspunsului si a restituirii documentelor cade in sarcina partii care invoca acest fapt. Reclamatiile ulterioare avind acelasi obiect nu suspenda prescriptia.
3. Sub rezerva dispozitiilor paragrafului 2 de mai sus, suspendarea prescriptiei este reglementata potrivit legii tarii careia ii apartine organul de jurisdictie sesizat. Aceasta prevedere se aplica si in cazul intreruperii prescriptiei.
4. Actiunea prescrisa nu mai poate fi exercitata nici sub forma de cerere reconventionala sau de exceptie.

situatia se prezinta in felul urmator:
1 daca s-a efectuat un transport intrenational de marfuri, acesta este guvernat de conventia CMR la care Romania a aderata prin deccretul nr 451/1972
potrivit art 32alin1 lit c,CMR, teremnul de prescriptie este de 1 AN; incepe sa curga de la data expirarii unui teremen de 3 luni de la data incheierii contractului de transport.Practic, termenul de prescripiti este in fapt de 1 AN SI 3 LUNI raportat de datea incheierii contractului.
totusi, in caz de culpa grava, teremenul de prescriptie,conf art 32 CMR, este de 3 ani
daca s-a efectuat un transport intern,termenul de prescriptie este cel general de 3 ani
Consider ca art. 32 din Conventia CMR se refera la executarea transportului si predarea marfurilor iar nu la plata pretului transportului. Spre exemplu, daca destinatarul are vreo obiectie cu privire la starea marfurilor, atunci se aplica prevederile CMR.
Dar in cazul dreptului de a cere plata pretului, se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani.
In cazul transporturilor internationale, consider ca trebuie avute in vedere si dispozitiile art. 147 ale Legii 105/1995 - Prescriptia extinctiva a dreptului la actiune este supusa legii care se aplica dreptului subiectiv insusi.
Multumesc pentru raspunsuri dar din pacate am ramas tot accolo de unde am plecat, cati avocati atatea pareri la fel se pare ca e sii cu instantele. La o lege atat de simpla se poate interpreta dupa bunul plac, deci ramanem la bunul plac al magistratilor romani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie dreptul de a solicita despagubire? morio morio Buna seara, As avea nevoie de un raspuns intr-o problema legata de transport de marfuri. Marfa ajunge la destinatie avariata, se scrie pe CMR ca exista ... (vezi toată discuția)
Unde deschid proces pentru un litigiu cu o soc din italia petrans petrans Am efectuat cu o casa de expeditii din Italia mai multe transporturi de marfa dintre care 2 sunt inca neplatite si se apropie de 310 zile de neplata. As vrea ... (vezi toată discuția)
Prevederi cmr si asigurari morio morio Buna ziua ! As vrea o parere avizata pt urmatoarea speta : A- expeditor B- casa expeditii C- transportator D- destinatar. A are contract de transport ... (vezi toată discuția)