avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme inchiriere uscatorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme inchiriere uscatorie

Am si eu o problema in legatura cu inchirierea unei uscatorii de bloc.
Problema e in felul urmator:

Vreau sa inchiriez o uscatorie de bloc la ultimul etaj in blocul in care locuiesc. Problema e ca vecina de sub uscatorie se opune inchirierii. Eu am deja contractul semnat cu asociatia de locatari insa daca vecina nu este de acord se mai poate face ceva in privinta asta? Am semnaturi de la toti ceilalti de la ultimul etaj (uscatoria e undeva mai sus de ultimul etaj) si semnatura unui vecin care sta chiar langa uscatorie.

Stiu ca legea nu imi da voie sa inchiriez uscatoria daca unul din locatarii direct afectati se opun. Ce ma nedumereste pe mine e alin. 4 din urmatorul articol:
ART. 24
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Daca s-a luat hotararea de a se inchiria spatiul in urma adunarii generale practic ea este obligata sa accepte inchirierea spatiului? Mai poate ea sa se opuna inchirierii in acest caz?

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:34, 6 Mai 2008
Este obligata sa accepte inchirierea spatiului, daca Adunarea Generala a a sociatiei de proprietari a decis asta.
Vecina respectiva are posibilitatea de a ataca in instanta dacă hotărârea adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Pentru folosinţa acestui spaţiu nu este suficientă hotărârea adunării generale, fiind necesar şi acordul proprietarilor direct afectaţi.
Art. 23 din H.G. nr. 1588/2007 prevede: Spaţiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.
Astfel, vecina poate acţiona în instanţă Asociaţia de proprietari cu privire la hotărârea luată de închiriere a uscătoriei, fără a fi întrunite prevederile art. 23 menţionate, uzând de prevederile art. 26 din Legea nr. 230/2007: Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
ªi va avea câştig de cauză!;)
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Asa cum prevede art.23 din Hg nr.1588/2007 citat mai sus este nevoie de acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, pentru incheierea unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.
Asadar, nu este nevoie de unanimitate.
elis a scris:

Este obligata sa accepte inchirierea spatiului.


Eu cred că nu ai dreptate;), tocmai din considerentele expuse mai sus. Pentru valabilitatea contractului de închiriere este necesar îndeplinirea a 2 condiţii cumulative:
- acordul majorităţii proprietarilor condominiului
- acordul proprietarilor direct afectaţi de vecinătate.
Problema iniţiatorului topicului era dacă este necesar şi acordul vecinilor afectaţi de vecinătate, sau este suficient acordul majorităţii proprietarilor....:D
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Ca sa intru in detalii:

Contractul deja s-a semnat. Mai jos sunt pasii care au fost urmati:

1. S-a stabilit o adunare generala pentru a decide daca se vor inchiria spatiile sau nu
2. Cum la adunare nu s-au adunat 50%+1 din locatari s-a mai convocat o adunare dupa 10 zile (dupa cum spune legea)
3. Tot dupa cum spune legea, la acea adunare s-a votat dupa principiul 50%+1 din cei prezenti.
4. La avizier s-a afisat ca se vor inchiria spatiile in urma Hotararii Adunarii Generale si ca se accepta cereri pentru inchiriere in primul rand de la locatari.
5. Afisul a stat timp de o luna la avizier timp in care s-au primit cereri
6. Eu am depus cererea si mi s-a aprobat.
7. Timp de inca o luna a stat la avizier un afis in care se preciza ca uscatoria s-a inchiriat si ca locatarii trebuie sa elibereze spatiul
8. Hotararea s-a luat in decembrie anul trecut iar contractul l-am semnat in februarie anul acesta.
9. Spatiul l-am luat in primire in luna aprilie deoarece o camera a fost ocupata de catre un operator de telefonie mobile ce mai avea acolo echipament.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Dupa cum precizeaza in lege, s-a afisat hotararea luata. Daca vecina nu a contestat in aceste 45 de zile hotararea; poate sa mai faca ceva?
2. Daca vecina se hotaraste sa atace in instanta; pe cine ataca? Pe mine sau comitetul de conducere care a dat drumu contractului?
3. Art 39 si art. 24 (4) mi se pare ca se cam bat cap in cap. Daca au fost anuntati toti locatarii de ambele sedinte si nu au venit; de ce ar trebui sa mai conteze parerea celor absenti? Hotararea s-a luat pe baza celor prezenti la cea de a doua sedinta, majoritatea si cei direct afectati.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari cruceru1981 cruceru1981 Locuiesc intro garsoniera la etajul 4 avand in capatul culoarului comun o uscatorie si un balcon inchis. M-ar interesa urmatorul aspect : 1. eu ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei spatiului de locuit in spatiu comercial Sunt proprietarul unui spatiu de locuit la parterul unui bloc. Vreau sa schimb destinatia acestui spatiu in spatiu comercial in acest sens avand deja acordul ... (vezi toată discuția)
Spatiile comune radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si doresc sa stiu daca spatiile comune, in speta spalatoria si uscatoria(nu au foat folosite in ... (vezi toată discuția)