Sotii T.O. in contradictoriu cu paratii L.A cer sistarea starii de indiviziune asupra pivnitei comune inscrisa in CF ,prin formarea a 2 loturi si atribuirea lor in proprietate exclusiva a fiecarei parti ,precum si intabularea in cartea funciara.
Paratiii formuleaza intampinare si actiune reconventionala aratand ca sunt de acord cu sistarea starii de indiviziune ,dar solicita ca aceasta sa se faca prin atribuirea in proprietatea lor exclusiva a pivnitei cu obligarea la plata unei sulte.
Instanata studiaza CF si constata ca partile sunt proprietare exclusive a 2 apartamente ,pivnita a carei partajare se cere constituind proprietate fortata si perpetua .
Intrucat dreptul de proprietate fortata nu poate inceta prin partaj decat in cazuri exceptionale cand partile cad de comun acord ,or in speta de fata partile nu au cazut de acord asupra modalitatilor de partajare propuse de expertul tehnic ,drept urmare instanata respinge atat actiunea reclamantilor cat si cererea reconventionala a paratilor.#-o#-o
As dori sa va cer un sfat pt.apel sau daca a-ti intalnit asemenea cazuri care ar fi argumentele care sa sustina declaratie de apel .:-/:-/
Va multumesc anticipat
Este evident ca una dintre parti doreste sa ii revina in exclusivitate bunul care formeaza obiectul proproeitattii comune fortate, iar cealalta sa se creze doua loturi in privinta acestui bun. Ar trebui solicitata o expertiza tehnica de specialitate care sa stabileasca daca partajarea acestui bun in fapt este posibila si in ce conditii. Temeiul de drept l-ar putea reprezenta art. 728 cod civil potriuvit caruia nimeni nu poate fi obligat sa ramina in indiziune.
din cate am inteles, exista in raportul de expertiza o propunere de partajare, insa nu e agreata de parti.
Motivele de apel le veti face in functie de motivatia instantei,
In orice caz, veti sustine in continuare cererea introductiva, incercand sa demonstrati fie ca acea pivnita nu e coproprietate fortata, ( chiar daca e inscris in CF) fie, chiar daca e, e posibila impartirea ei, aratand concluziile expertului, (, depinde de suprafata, localizare, etc.).
Pivnita poate sa fie sau nu in coproprietate fortata in functie de structura celor doua apartamente. Respectiv daca apartamentele au spatii pentru depozitare alimente, altele decat pivnita, nu exista coproprietate fortata. Pentru ca sa existe coproprietate fortata trebuie ca spatiul in discutie sa fie necesar folosirii apartementului astfel incat fara el acesta din urma sa nu poata fi folosit in mod firesc.
pe acest lucru am marsat si eu incercand sa explic instantei de apel ca pivnita nu este o coproprietate fortatata asa cum este ea descrisa in doctrina,deoarece aceasta nu poarta asupra unor bunuri accesori a caror soarta ar fi indisolubil legata de cea a bunurilor principale,accesorii care ar fi destinate sa serveasca bunurile principale si sper sa reusesc ca instanta prin hotarare care o va lua sa decida atribuirea catre parati a pivnitei si cu inscrierea unui drept de servitute in favoarea apartamentului 2 respectiv a reclamatilor parati reconventional.
Inca odata multumnesc tuturo celor care au postat si au acordat sfaturi si pareri :D:D;);)