avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate Fortata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate Fortata

Sotii T.O. in contradictoriu cu paratii L.A cer sistarea starii de indiviziune asupra pivnitei comune inscrisa in CF ,prin formarea a 2 loturi si atribuirea lor in proprietate exclusiva a fiecarei parti ,precum si intabularea in cartea funciara.
Paratiii formuleaza intampinare si actiune reconventionala aratand ca sunt de acord cu sistarea starii de indiviziune ,dar solicita ca aceasta sa se faca prin atribuirea in proprietatea lor exclusiva a pivnitei cu obligarea la plata unei sulte.
Instanata studiaza CF si constata ca partile sunt proprietare exclusive a 2 apartamente ,pivnita a carei partajare se cere constituind proprietate fortata si perpetua .
Intrucat dreptul de proprietate fortata nu poate inceta prin partaj decat in cazuri exceptionale cand partile cad de comun acord ,or in speta de fata partile nu au cazut de acord asupra modalitatilor de partajare propuse de expertul tehnic ,drept urmare instanata respinge atat actiunea reclamantilor cat si cererea reconventionala a paratilor.#-o#-o

As dori sa va cer un sfat pt.apel sau daca a-ti intalnit asemenea cazuri care ar fi argumentele care sa sustina declaratie de apel .:-/:-/
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:37, 7 Mai 2008
Pai... atunci nu vrea una dintre parti o pivnita in imobilul meu? Ca dau... Si asa, poate se inteleg... Una ramane cu pivnita de acolo, una cu pivnita de la mine...
:(
Nu vi se pare ca e cam ciudata sustinerea ca pivnita nu e accesoriu apartamentului? Sau parcarea, sau uscatoria? Cred ca nu aveti mari sanse in apel pe motivatia asta, mai ales ca practica este de a pastra proprietatea comuna din blocuri ca fiind fortata...
Intrebare: cum e trecuta proprietatea comuna in CF? Cum sunt trecute si celelalte spatii comune, ele exista? Holuri de acces etc.

Daca doriti sanse, incercati sa mergeti pe ideea lui ibik, este mai realista o astfel de motivare si incearca sa scoata ideea necesitatii proprietatii fortate a pivnitei. Bunurile accesorii unui lucru nu sunt neaparat proprietate fortata, dar sunt proprietate fortata daca sunt necesare utilizarii bunului principal. Asa incat, mergeti mai bine pe teoria asta.
In plus, cautati jurisprudenta; desi sunt rare, exceptionale, hotararile date de scoatere din proprietate fortata a unor parti de imobile, gasiti una similara spetei dv. si motivati cam tot pe-acolo.
Depuneti si hotararea in dosar, chiar daca nu e tocmai demn de un avocat asta, iin cazuri exceptionale ajuta. Asta daca gasiti vreuna...
Mai bazati-va pe faptul ca in anexa 1 litera G din legea 114 nu este trecuta pivnita sau subsolul la bunuri comune precum si de faptul ca bunurile comune conform legii 114 nu sunt catalogate, implicit, de aceasta lege, ca fiind proprietati fortate si perpetue... asa incat, unele proprietati comune, chiar de-ar fi considerate astfel, pot sa nu fie fortate si perpetue, odata ce niciun act nu precizeaza asta... fie el normativ sau de alta natura (vedeti actul de proprietate inainte).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)
Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune contestator contestator Cat este taxa de timbru+timbru judiciar pt actiune iesire din indiviziune? Este vorba despre o casa cu 3 apartamente si terenul aferent. Se plateste o taxa ... (vezi toată discuția)
Natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor omihalache69 omihalache69 Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor? Daca luam in ... (vezi toată discuția)