avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DRUM SERVITUTE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DRUM SERVITUTE

Am construit o casa pe un teren infundat avand o deschidere de 7,5ml pe una din laturi cu un teren ce apartine primariei. Din planurile de situatie la obtinerea autorizatiilor de constructie,bransament electric,apa si canal, pe acea latime de 7,5ml si o lungime de 50ml s-au efectuat toate aceste lucrari de bransamunt subteran. pe toate planurile de situatie cu constructia casei si lucrarile de bransament pe acea portiune de teren cu latimea de7,5ml si lungimea de 50ml ce duc in strada apare scris: domeniu public - cale de acces(balast). In urma cu ceva vreme in primavara anului 2010 am semnat un act prin notariat cu primaria ca sunt deacord sa se construiasca doua blocuri ANL in apropierea hotarului meu mai exact ca mai aproape de hotarul meu. Toate bune si frumoase dar la inchierea acestui act prin notariat nu mi sa prezentat un plan de situatie, garantandumi verbal ca ,calea de aces ramane si nu va fi nici un fel de problema ,si am semnat. prin toamna cand am intrat in posesia acelui plan de situatie ,mi-am pus mainile in cap , blocu ce urmeaza a se construi este amplasat ocupad toata acea cale de acces, ne mai avand pe unde accede nici macar cu piciorul ce sa mai vorbim de alte mijloace de transport. Raspuns din partea reprezentatului primariei care a facut acel act la notariat in lipsa mea ,doar avand buletinul meu, iar eu semnand pe capota unei masini unde eram doar noi doi , mia dat un raspuns transant asa cum poate veni de la un om lipsit de scrupule si nesimntire cat incape...ai semnat asta e .
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
ADOCATA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ADOCATA , utilizator 10:07, 12 Februarie 2011
Depinde ce act ati semnat cu primaria!
Chiar asa, ce ati semnat? In primul rand , este obligatia primariei sa lase drum de acces, potrivit regulamentului de urbanism din partea locului, chiar daca este pe domeniul public.Codul civil nu mentioneaza o latime obligatorie, din practica instantelor , aceasta ar fi de minimum 3 m, depinde cata lume foloseste acel drum.
In legatura cu construirea celor 2 blocuri, aveti dreptul sa cereti ,invocand L.544/2001-dreptul la informatii de interes public, certificat urbanism pt.cele 2 blocuri.Potrivit regulamentului de urbanism, trebuie si ele sa se incadreze in limitele de insorire(pt.inaltime)limite de vecinatate.
Acel drum,ati spus ca este drum public-pe domeniul public.Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile,imprescriptibile-deci nu pot fi instrainate. Bunurile din domeniul public sunt publicate in M.O-actele juridice incheiate cu incalcarea prev.L.213/1998-privind proprietatea publica, sunt lovite de nulitate., conf.art.11(2)din lege.Deci ,daca le dau voie respectivilor sa-si ridice constructie pe domeniul public, puteti sa-i luati la rost .Probabil ati semnat pt.apropiere hotar, dar mai bine vedeti ce spune C.U. si asta , inaintea inceperii lucrarilor..=D>=D>=D>=D>=D>
Am construit o casa pe un teren infundat avand o deschidere de 7,5ml pe una din laturi cu un teren ce apartine primariei. Din planurile de situatie la obtinerea autorizatiilor de constructie,bransament electric,apa si canal, pe acea latime de 7,5ml si o lungime de 50ml s-au efectuat toate aceste lucrari de bransamunt subteran. pe toate planurile de situatie cu constructia casei si lucrarile de bransament pe acea portiune de teren cu latimea de7,5ml si lungimea de 50ml ce duc in strada apare scris: domeniu public - cale de acces(balast). In urma cu ceva vreme in primavara anului 2010 am semnat un act prin notariat cu primaria ca sunt deacord sa se construiasca doua blocuri ANL in apropierea hotarului meu mai exact ca mai aproape de hotarul meu. Toate bune si frumoase dar la inchierea acestui act prin notariat nu mi sa prezentat un plan de situatie, garantandumi verbal ca ,calea de aces ramane si nu va fi nici un fel de problema ,si am semnat. prin toamna cand am intrat in posesia acelui plan de situatie ,mi-am pus mainile in cap , blocu ce urmeaza a se construi este amplasat ocupad toata acea cale de acces, ne mai avand pe unde accede nici macar cu piciorul ce sa mai vorbim de alte mijloace de transport. Raspuns din partea reprezentatului primariei care a facut acel act la notariat in lipsa mea ,doar avand buletinul meu, iar eu semnand pe capota unei masini unde eram doar noi doi , mia dat un raspuns transant asa cum poate veni de la un om lipsit de scrupule si nesimntire cat incape...ai semnat asta e .

In continuarea celor mentionate,poate nu m-am facut inteles,mai incerc odata:actul incheiat intre mine si primarie este un act dat prin notariat mai exact o Declaratie in care se spune: La solicitarea dom.Primar ,cu privire la exprimarea acordului meu in vederea edificari unui bloc de locuinte pentru tineret pe o suprafata de teren vecina cu terenul proprietatea me,declar ca sunt de acord cu amplasamentul acestui bloc la limita proprietatii mele conform planului de situatie prezentat si mie. dupa cum v-am mentionat mai sus consider ca am fost dus in eruarie de catre acel functionar cu care am intocmit actul. Ce sanse am de a obtine drept de servitute la vedere. Daca in planurile de situatie mentionate mai sus apare acel drum de acces(balast) ce sanse am sa anulez acel act incheiat intre mine si Primarie si daca primaria poate sa ma inchida complec in baza acelui act. mai mentionez ca sun singurul care va folosi acel drum(cale de acces),dar daca amlansamentul bloclui s-ar face mai in lateral,dupa cum dupa cum apare intr-un alt plan de situatie prezentat mie inainte de a cumpara terenul respectiv, de acel drum ar beneficia si cei ce vor locui in blocul respectiv. Nu inteleg de ce i-a schimbat pozitia, ori fac la misto , ori chiar nu le pasa. Aici la noi la Falticeni ,dupa cum se vede functionarilor nici nu le pasa, taie si spanzura dupa bunul plac. Ei cand vin la noi sa le semnam si sa spunem ca ei,cand noi ne ducem la ei cu alte probleme iti spun: stai sa vorbesc cu juristul ca nu se poate altfel.

Mentionez ,casa este la rosu,acopeita si fara tamplarie.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
ADOCATA, utilizator
Servitutea de vedere -art.611, cod civil-"unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun."Probabil tocmai acest lucru l-ati acceptat, la notariat.Deci oamenii nu sunt in culpa.
Art.623 cod civil-"servitutile continue si aparente se dobandesc prin titlu."
Servitutea de vedere este o servitute continua, deci i-ati dat voie, in scris.Dar-art.640c.c spune-servitutea continua se stinge cand s-a facut un act contrar .
Vorbiti cu notarul ca sa faceti un act contrar celui pe care l-ati semnat , din nestiinta.
Dupa ce veti vorbi cu notarul , veti putea actiona.
In privinta drumului, Primaria este prima care prin aplicarea regulamentului de urbanism si a obligativitatii de a lasa drum de acces , este obligata sa respecte acest lucru.Faceti sesizare in scris catre Primarie ca v-au inchis drumul de acces si apoi pe baza raspunsului lor, veti actiona mai departe-pana in contencios adm.
Sunt ADOCATA

VA MULTUMESC DOMNULE - I-am actionat in judecata,insa avocatul in loc sa ceara drept de servitute acesta a trecut grantuire, abia cand a venit expertul in masuratori desemnat de judecator dupa primul termen ,acesta ma luminat spunand ca e gresit ce a cerut avocatul si ca suprafetele(parcelele) nu se suprapun ,nu e vorb a de nici un fel de grantuire ,sau cum se zice ingrantuire. Am scris un memoriu cum sau petrecut faptele in obtinerea primariei a declaratiei date la notariat, am mai anexat la dosar o INTAMPINARE unde am cerut ce vreau de fapt si am mai anexat toate actele ce stau la baza dreptului la servitute: aut. constructie - certificat urbanism - plan incadrare in zona - plan de situatie a locuintei - contract vanzare cumparare - plan amplasament si delimitare a imobilului -extras carte funciara certificat urbanis in scopul: bransament apa,canal energie electrica si aut.in acest scop. Cu toate aceste acte m-am dus singur la arhiva si le-am depus la dosar , cand va vedea avocatul cred ca-si pune mainile in cap,ori trebuie sa-mi caut un alt avocat!? acum sa vad la urmatorul termen daca doamna judecator va accepta toate actele depse la dosar...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
ADOCATA, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neexecutarea unui branºament de apã victor1208 victor1208 Bună ziua, în 2006 am contractat societatea de construcţii-reparaţii a primăriei din localitatea de reşedinţă pentru executarea extinderii reţelei de ... (vezi toată discuția)
Teren fara puz stejarul stejarul Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema : am dat anunt ca cumpar teren pt constructia unei case in orasul ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat de urbanism ionutserban ionutserban Buna Ziua! In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza. La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in ... (vezi toată discuția)