Mama mea locuieste intr-un apartament impreuna cu tatal meu. Sunt divortati si apartamentul este pe numele ei. In ultima vreme si-a cam pierdut ratiunea si doreste sa ia in spatiu niste tineri carora sa le lase mostenire apartamentul (sau sa il vanda) pentru a beneficia de asistenta lor. Asta ar insemna sa il dea afara pe tatal meu si sa ma lipseasca de dreptul meu asupra respectivului apartament. Cum as putea sa o impiedic sa dispuna dupa bunul ei plac asupra apartamentului considerând ca (poate) ii lipsesc o parte din facultatile mintale ?
Sa ne intelegem: nu aveti nici un drept asupra respectivului apartament, deci nu are de ce drepturi sa va lipseasca. Daca mama dvs a dobandit apartamentul anterior casatoriei sau prin mostenire de la altcineva, apartamentul este al dansei si nimeni (inclusiv dvs sau tatal dvs) nu poate face nimic pentru a impiedica instrainarea apartamentului de catre mama dvs. Cum mai scriam intr-un post, parintii nu au nici o obligatie legala sa lase mostenire copiilor nimic...este o regula simpla...deci nu aveti nici un drept asupra respectivului apartament cat timp mama dvs este in viata. Cat despre pierderea ratiunii sau lipsa facultatilor mintale, ma abtin sa comentez...banuiesc (sau sper) ca exista motive justificate pentru care respectul fata de parinti a pierit cu desavarsire in cazul de fata...
In ceea ce priveste lasarea apartamentului mostenire altcuiva, discutia se poarta dupa cum averea lasata in urma decesului dansei cuprinde si alte bunuri in afara de acest apartament. Intervine aici notiunea aceea de "rezerva succesorala" care in cazul unui singur descendent este de 1/2 din averea defunctului. Pentru a nu mai repeta discuta cu ce inseamna rezerva succesorala, cautati va rog si postul cu "dezmostenire" (e recent).
In cazul in care apartamentul este proprietatea exclusiva a mamei dvs, nu o puteti impiedica sa dispuna de acesta (sa il vanda). Prezenta discernamantului este o situatioe de fapt si trebuie constatata de catre notar la momentul incheierii actului; in cazul in care nu s-a constatat lipsa discernamantului, dar dvs sustineti faptul ca acesta lipsea la momentului incheierii actului, ulterior incheierii contractului de vanzare cumparare va puteti adresa instantei cu o actiune in anularea contractului.
In ceea ce priveste posibilitatea de a lasa mostenire apartamentul, aceasta se poate face in masura cotitatii disponibile. Dvs, ca si descendent, sunteti un mostenitor rezervatar, si aveti dreptul la o cota minima din masa succesorala de 1/2% (daca nu mai aveti alti frati). In cazul in care mama dvs ar lasa mostenire altor persoane apartamentul, dvs veti putea cere, ulterior decesului acesteia, reductiunea liberalitatilor (respectiv reducerea donatiei -in natura sau echivalent-cu 1/2%)
Totusi, ar exista posibilitatea sa ma adresez instantei pentru a-i lua acest drept de dispunere si in acest fel sa se asigure o liniste pentru toata lumea ?
Dreptul de a cere reductiunea liberalitatilor ce depasesc cotitatea disponibila se va raporta la masa succesorala existenta la data decesului...nu in toate cazurile lasarea prin testament a apartamentului ca mostenire unui tert va va da dreptul de a contesta aceasta liberalitate...de exemplu, daca defunctul are si alte imobile sau alte bunuri (conturi bancare etc) ce revin in masa succesorala, astfel incat (chiar si cu lasarea mostenire a apartamentului) rezerva dvs nu este afectata, nu veti putea cere reductiunea liberalitatii.
Teren
ContSters289205
Buna ziua,se dau urmatoarele date
Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)