avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa o impiedic pe mama sa isi vanda ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa o impiedic pe mama sa isi vanda apartamentul ?

Buna ziua,

Mama mea locuieste intr-un apartament impreuna cu tatal meu. Sunt divortati si apartamentul este pe numele ei. In ultima vreme si-a cam pierdut ratiunea si doreste sa ia in spatiu niste tineri carora sa le lase mostenire apartamentul (sau sa il vanda) pentru a beneficia de asistenta lor. Asta ar insemna sa il dea afara pe tatal meu si sa ma lipseasca de dreptul meu asupra respectivului apartament. Cum as putea sa o impiedic sa dispuna dupa bunul ei plac asupra apartamentului considerând ca (poate) ii lipsesc o parte din facultatile mintale ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cvm , utilizator 16:53, 7 Mai 2008
Conform art. 142 C. fam. poate fi pus sub interdictie „cel care nu are discernământ pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei mintale ori debilităţii mintale”.
Din prevederile acestui text de lege rezulta ca situatiile de punere sub interdictie sunt limitativ prevazute : alienatia mintala ori debilitatea mintala, care provoaca lipsa de discernamant.
In consecinţă, orice alte deficiente fizice sau chiar mentale dar care nu antrenează lipsa discernamantului, nu pot constitui cauze de punere sub intedicţie; deci, nu se pot extinde, prin analgie, cauzele limitativ aratate de textul de mai sus, la alte situatii sau deficiente fizice. Daca dvs considerati ca mama dvs se incadreaza in ipoteza legii (i.e. nu are discernamant [...] din cauza alienatiei mintale sau debilitatii mintale" puteti incerca sa promovati o actiune in justitie pentru punerea sub interdictie.
Din pacate, apartamentul a fost vandut. Am inteles ca dupa decesul mamei mai pot avea pretentii succesoriale de vreun fel ?
Ciudat, acum spuneti ca de fapt apartamentul a fost vandut? Pai tocmai cum sa va impiedicati mama sa-l vanda va interesa, deci daca a fost vandut ce mai era de discutat? In rest recititi textele, vi s-a raspuns, nu puteti mosteni si nici avea pretentii succesorale, la momentul decesului mamei d-voastra, asupra acestui apartament, de vreme ce a fost vandut.
S-a vandut de pe o zi pe alta? Nu-mi miroase bine aici... ceva e putred in relatarea dv., asa imi pare cel putin...

Pretentii mai puteti avea, in anumite situatii de vanzare falsa etc., dar nu veti gasi raspunsuri pe net. Inca nu am inteles de ce anume voiati sa-i luati unele drepturi mamei dv., ce-ati spune daca peste o saptamana va treziti ca mama dv. v-a luat ceva drepturi dv.? Mi se pare tare ciudat...
Si acum, mama dv. are unde sa stea?
mojorisin a scris:

Din pacate, apartamentul a fost vandut. Am inteles ca dupa decesul mamei mai pot avea pretentii succesoriale de vreun fel ?

Dupa decesul mamei veti avea vocatie la masa succesorala in modul in care se va prezenta ea la acea data...cu alte cuvinte...daca banii reprezentand pretul obtinut din vanzarea apartamentului sunt intre timp cheltuiti de mama dvs si nu va mai ramane nimic din ei, asta este...nu veti mai mosteni nimic (presupunand ca acest apartament era singurul bun al mamei dvs). Altfel, veti mosteni orice alte bunuri pe care mama dvs le va lasa la momentul decesului. In orice caz nu veti putea avea vreo pretentie asupra apartamentului dobandit cu titlu oneros (adica in schimbul unui pret real si serios) de un tert de buna credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren ContSters289205 ContSters289205 Buna ziua,se dau urmatoarele date Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea potrivita pt a mosteni casa bunicilor? I_Dorina I_Dorina Buna ziua...as dori un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie : bunicii mei (din partea mamei) doresc sa imi lase casa lor insa nu stim ce metoda ar fi ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire xmagx2001 xmagx2001 Buna seara, am si eu o intrebare si va rog respectuos sa ma lamuriti si pe mine referitor la situatia urmatoare: - parintii mei au divortat, iar in urma ... (vezi toată discuția)