avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cim pe perioada determinata vs. somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cim pe perioada determinata vs. somaj

Buna seara!
Daca unui salariat ii expira contractul de munca incheiat pe perioada determinata de 1(una) luna, si are stagiu de cotizare de min.12 luni, in ultimele 24 de luni, poate beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 12 Februarie 2011
Ca sa beneficiati de ajutor de somaj trebuie sa indepliniti cumulativ 2 conditii esentiale si anume:
1. In ultimele 24 luni de la data depunerii dosarului la agentia de somaj sa aveti anterior minim 12 luni cotizat la somaj. ( pentru acest lucru puteti solicita de la agentia de somaj un stagiu de cotizare pe numele d-voastra pe ultimele 24 luni). am inteles ca sunt 12 luni.
2. Articolul de desfacere a contractului de munca sa va permita sa luati somaj si anume:
a) cei cu CIM si angajati pe perioada nedeterminata articolul pe care se beneficiaza de somaj este art.65 alin.(1)( reducere de personal sau activitate), sau art. 61 lit. d din L 53/2003 adica( necorespunzator pe post) care este o procedura mai grea de indeplinit din partea angajatorului.
b). Salariatii cu CIM pe durata determinata, articolul prin care inceteaza de drept contractul de munca este ART.56 LIT. J ( adica expirare perioada de angajare pe perioada determinata ).
Primiti somaj,daca cele doua conditii sunt indeplinite.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Cum legea a suferit si modificari trebuie sa stiti ca cele 12 luni lucrate in ultimele 24 nu trebuie sa fi fost folosite ca stagiu de cotizare pentru alta indemnizatie de somaj.
Adica: daca petru cele 12 luni lucrate ati primt deja somaj nu mai pot constitui stagiu de cotizare, ele vor fi luate in calcul doar pentru vechimea care stabileste numarul lunilor pentru care primiti somaj..
adelaida_07 a scris:

Cum legea a suferit si modificari trebuie sa stiti ca cele 12 luni lucrate in ultimele 24 nu trebuie sa fi fost folosite ca stagiu de cotizare pentru alta indemnizatie de somaj.
Adica: daca petru cele 12 luni lucrate ati primt deja somaj nu mai pot constitui stagiu de cotizare, ele vor fi luate in calcul doar pentru vechimea care stabileste numarul lunilor pentru care primiti somaj..

Utilizatorul nu a primit somaj pentru cele 12 luni lucrate.Cititi cu atentie,este vorba doar de modul in care poate beneficia de somaj.
Utilizatorul nu spune nici ca a beneficiat de somaj dar nu spune nici ca nu a beneficiat de somaj in ultimele 24 luni. Am atras atentia doar despre modificarea prevederilor legale cu privire la stagiul de cotizare din aceasta perioada.
tudorache_alyna a scris:

Buna seara!
Daca unui salariat ii expira contractul de munca incheiat pe perioada determinata de 1(una) luna, si are stagiu de cotizare de min.12 luni, in ultimele 24 de luni, poate beneficia de somaj?

Da, poate beneficia de indemnizatia pentru somaj cu conditia ca cele 12 luni
sa nu fi fost folosite ca stagiu de cotizare pentru alta indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer angajat pe perioada determinata dobrasebastian dobrasebastian Buna ziua! Am beneficiat de somaj timp de 6 luni dupa care am fost angajat cu contract pe perioada determinata de 3 luni,pe 15 septembrie2013 contractul expira ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj Aurelk Aurelk Un somer care se angajeaza la o societate pe perioada determinata de 3 luni dupa expirarea contractului mai poate beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj adonisvigalex adonisvigalex Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare : Sunt in somaj din martie 2009 si din august 2009 pana la data actuala am mai lucrat pe perioade determinate 10 luni ... (vezi toată discuția)