avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum sa procedez legal in cazul unui CIM pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum sa procedez legal in cazul unui CIM pentru proaspat pensionar?

Pentru inceput vreau sa descriu cadrul in care se desfasoara actiunea...

In anul 2006, recunosc cinstit ca fara sa cunosc legislatia muncii de la vremea respectiva, daca era obligatoriu sa incheiem CIM pentru ingrijitorul scarii, pentru considerente umanitare (omul este de la tara si poate are nevoie si el la un spital, se apropie de pensie si sa-l ajutam si noi daca tot lucreaza de trei ani pentru asociatie si asa cum obisnuiesc sa le spun carcotasilor "un om cu prea multa carte nu o sa gasim sa stea cu mainile prin gunoaie") am decis sa obtin si am obtinut aprobarea fara rezerve a comitetului de atunci sa facem CIM pentru 4 ore pe zi pentru "omul de serviciu".
In ultimul trimestru al anului 2010, respectivul a reusit sa-si ia adeverinta de grupa de la fabrica de unde a lucrat pe vremea comunismului si m-a rugat sa-l sprijin sa ia si el pensie si si-a exprimat disponibilitatea de a lucra in continuare.
Desi eram "foaie verde" in privinta legislatiei muncii si m-am straduit sa ma documentez cat am putut de pe internet pentru prezenta mea in calitate de angajator la ITM Bucuresti pentru inchiderea cartii de munca cu propunere de pensionare, evident ca nu a fost cum trebuia ceea ce pregatisem eu, dar doamna inspectoare care avea dosarul nostru, chiar m-a ajutat sa fac totul asa cum trebuia ca sa fie bine(mi-a gasit destule "bube" la dosar dar am fost extrem de ascultator, am iesit pe hol si am refacut tot ce mi-a zis ca nu e bine si m-am asezat din nou la rand, iar in final am rezolvat ceea ce mi-am propus).
Am povestit aceste lucruri pentru a evidentia ca ITM nu este chiar "BAU-BAU" asa cum este prezentat in general pe acest forum.

In acest moment situatia este urmatoarea:
Ingrijitorul scarii are cartea de munca inchisa cu mentiunea "propus pentru pensionare la limita de varsta conform legii 19/2000".
El lucreaza in continuare (doamna respectiva ne-a invatat ca daca facem cu art. 55 litera d din codul muncii nu va mai avea drept de munca si ca nu e cazul pentru ca el nu are varsta, ci i se scad ani in conformitate cu cei lucrati in grupe speciale).
A depus dosarul de pensionare, in jurul datei de 15 decembrie 2010, la Casa de Pensii Giurgiu, acolo unde este arondat, pentru domiciliu.

Situatia foarte probabiala va fi urmatoarea: va ajunge la noi o decizie de pensionare emisa cu data de 15 ianuarie, sau 1 februarie, etc prin care i se stabileste dreptul la pensie, iar acea decizie va ajunge mult mai tarziu decat data emiterii.
Respectivul doreste sa lucreze in continuare, iar noi dorim sa-l pastram in continuare.
Pentru ca de la 1 ianuarie 2011, ITM a capatat doar atributii de control si fiecare face cum stie, iar daca nu stie bine ia amenda daca are ghinionul sa fie controlat, va cer si eu un sfat celor care cunoasteti foarte bine legislatia, cum ar trebui sa procedez in momentul in care va ajunge in posesia mea decizia de pensionare a angajatului (cu siguranta mult mai tarziu decat data la care a fost emisa).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:05, 12 Februarie 2011
1. Cei care au emis Legea 49/2010, care modifica Codul muncii, Legea 188/1999 si Legea 19/2000 (fosta lege a pensiilor) au facut-o cu scopul de a mai reduce din numarul de salariati de la stat.
2. La aparitia Legii 263/2010 (actuala lege a pensiilor) s-a abrogat Legea 19/2000 dar Codul muncii a ramas asa cum a fost modificat de Legea 49/2010, legiuitorul uitand sa modifice art.56 si sa-l aduca la textul anterior, asa cum ar fi fost normal.
3. Salariatii unei Asociatii de Proprietari nu sunt platiti din bani publici asa ca nu vad de ce functionara de la ITM a spus ca un pensionar de limita de varsta nu poate sa mai fie salariat la A.P.
4. MMSSF a precizat intr-o scrisoare urmatoarele:
... în situaţia salariatului care a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vîrstă iar angajatorul nu emite decizia de încetare a contractului individual de muncă în termenul prevăzut de art.56 alin.(2) din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, alineat introdus prin Legea nr.49/2010, apreciem că, această situaţie reprezintă acordul tacit al angajatorului, salariatul urmând să-şi continue activitatea în baza aceluiaşi contract individual de muncă.

5. Asadar puteti sa mentineti CIM al salariatului pensionat de limita de varsta.
6. Daca doriti, totusi, sa impacati si ITM, care cred ca si-a schimbat pozitia in ultimul timp, puteti sa incetati CIM cu art.56, lit.d) din Coul muncii si apoi sa-i faceti, cu aceeasi data, un alt CIM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru ajutor domnule tudorvaleriu.
Sa vedem daca si cand voi vedea acea decizie de pensionare.
Bine ca nu este pensionare anticipata, ca atunci nu mai avea drept de munca si se puteau complica lucrurile.
1. Eu zic sa nu va faceti griji, aveti alte probleme mai serioase la A.P.
2. Daca era vorba de pensie anticipata sau anticipata partiala era simplu si atunci: nu i se punea pensia in plata pana nu ducea dovada ca i-a incetat CIM (bineinteles ca apoi nu mai avea voie sa abtina venituri pentru care se platesc contributiile legale, dar gaseati poate un alt cetatean).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare / probleme angajatori emiliaa emiliaa primesc la ITM decizia de pensionare fara cererea angajatului? (vezi toată discuția)
Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Controverse legate de adoptarea legii nr. 49/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010. (vezi toată discuția)