avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident auto

la instanta de fond, victima unui accident auto a obtinut despagubiri morale,plata cheltuielilor de judecata,iar inculpatul a fost condamnat si la 6 luni de inchisoare cu suspendare,perioada de proba fiind de 2 ani si jumatate.pe perioada imobilizarii victimei la pat si dupa aceea,victima a fost ingrijita de o persoana pensionara pe caz de boala,pe fond psihic,gradul 2 de handicap,care aflindu-se ea insasi sub tratament,a putut s-o ingrijeasca pe victima.procesul se afla la instanta de apel. avocatul victimei,la solicitarea persoanei cu handicap,care are si procura din partea victimei s-o reprezinte in instanta,de a invoca si art.999 din codul civil,pentru a cere daune si pentru perioada petrecuta de persoana respectiva ingrijind-o pe victima,spune ca intii trebuie judecata partea penala.in aceasta situatie,dupa stabilirea vinovatiei penale,se poate invoca,la instanta de apel,art.999 din codul civil? solicitarea de daune de catre persoana cu handicap pe temeiul art.999 din codul civil constituie o cauza separata? daca inculpatul,printr-o sentinta definitiva,va fi condamnat la inchisoare cu suspendare, in cazul condamnarii la plata unor daune catre persoana cu handicap,pe temeiul art.999 din codul civil,va face inchisoare,pedeapsa cu suspendare fiind data in cazul accidentului auto?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 04:09, 13 Februarie 2011
1. In procesul penal exista doua actiuni, una penala si una civila pt daune. Se poate constitui parte civia pe tot parcursul urmaririi penale si pana la citirea actului de sesizare in instanta.

solicitarea de daune de catre persoana cu handicap pe temeiul art.999 din codul civil constituie o cauza separata?

2. Doar daca se depaseste acel termen de la punctul 1 sau alege sa nu se constituie parte civila in procesul penal dorind un proces separat(acest lucru ar fi in dezavantajul persoanei care doreste daune deoarece totul ar costa mai multi bani si ar dura foarte mult).

daca inculpatul,printr-o sentinta definitiva,va fi condamnat la inchisoare cu suspendare, in cazul condamnarii la plata unor daune catre persoana cu handicap,pe temeiul art.999 din codul civil,va face inchisoare,pedeapsa cu suspendare fiind data in cazul accidentului auto?

3.Daca o persoana este obligata si la plata unor daune nu inseamna ca trebuie sa faca inchisoare, poate foarte usor sa primeasca o pedeapsa cu suspendarea executarii, fara nicio problema.
Personal nu vad de ce acea persoana ar avea pretentii, poate exista si alte pareri.

Persoana nu poate fi condamnata de mai multe ori pentru o fapta, deci pedeapsa din procesul penal va fi neschimbata, atat pe latura civila fata de partile vatamate constituite ca parti civile, cat si pe latura penala.

Daca am inteles bine, pensionara nu este victima, ci doreste o recompensa pentru timpul petrecut in ingrijirea victimei. Ar fi trebuit victima sa o remunereze pe pensionara, ea fiind consumatoarea serviciilor, iar acest cost sa fie acordat de instanta ca daune materiale. Adica, pensionara are sanse minime in actiunea ulterioara din instanta civila, nefiind daunata direct de inculpat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Deoarece cererea de constituire de parte civila ,se face doar pana la citirea chizitoriului,acum pe calea de atac-apelul-cererea aceasta nu este formulata in termenul prevazut de lege
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni, ce sanctiuni mi se pot aplica? Anchi83 Anchi83 buna ziua. In data de 24 12 2010 am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni.Am sunat la politie si salvare. In urma accidentului victima nu a fost ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima coste3 coste3 buna as dori cateva pareri pt o persoana care a avut accident rutier cu victima...sotia victimei si concubina avand ambele cate un minor cere pensie ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu platesc pretentiile victimei accidentate? nutza nutza am accidentat o persoana pe trecerea de pietoni,iar medicul legist i-a dat f multe zile de ingrijiri medicale,intre 130-140 zile,nu ne-am putut impaca,am ajuns ... (vezi toată discuția)