avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA-Asigurarea de sanatate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA-Asigurarea de sanatate

Buna ziua,

Imi cer scuze daca subiectul a mai fost deschis.

Intrebarea mea este, care sunt obligatiile privitoare la asigurarea de sanatate pentru un posesor de PFA,

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 15:40, 8 Mai 2008
S-a mai purtat aceasta discutie pe forum,
vezi www.avocatnet.ro/content/for...

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa depuna la casa de asigurari de sanatate, pentru care au optat, declaratiile privind obligatiile ce le revin fata de bugetul FNUASS.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate sa depuna declaratii privind obligatiile de plata catre bugetul FNUASS anual.
Nedepunerea declaratiilor la termen, constituie contraventie si se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia virarii contributiei in procent de 6.5% la bugetul FNUASS, trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.În cazul neachitarii în termen a contributiilor datorate fondului, casa de asigurari procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru încasarea sumelor datorate, a dobanzilor si penalitatilor de întârziere, potrivit procedurilor instituite de legislatia privind executarea creantelor bugetare.
Activitatea pfa-ului are o vechime de aproximativ un an.

Pana in noiembrie , anul trecut, eram si angajat cu contract individual de munca (prin urmare pana la aceasta data presupun ca nu se cere inregistrarea pfa-ului la CAS). Din noiembrie prestez activitati doar prin intermediul pfa-ului, fara a-l fi inregistrat pana in momentul de fata la CAS. Ce se intampla in acest caz?
Platesc amenda sau platesc penalizari pentru timpul trecut?
Se mai poate inregistra de acum inainte?
Daca vreau sa incetez activitatea pfa-ului, datoriile la cas mai trebuie platite?

Va multumesc!
barsani2001 a scris:
Platesc amenda sau platesc penalizari pentru timpul trecut?

Penalizari.

Se mai poate inregistra de acum inainte?

Desigur.

Daca vreau sa incetez activitatea pfa-ului, datoriile la cas mai trebuie platite?

da, daca nu realizati venituri cuantumul e fix.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref.plata cass contautszasz@yahoo.com contautszasz@yahoo.com daca am calitatea de angajat la o firma unde se vireaza toate datoriile bugetare dupa salariul meu, dar am si PFA trebuie sa platesc CASS la Casa de ... (vezi toată discuția)
Obligatie declarare si plata cas de catre pfa lavinia17d lavinia17d Buna ziua! Am urmatoarea problema: Pensionara, 56 ani - are calitatea de persoana fizica autorizata (comerciant) - a primit o adresa de la Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Cas camelia visla camelia visla Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul unui venit din inchirierea unei locuinte , in afara de impozitul pe venit trebuie sa platesc{ separat } si ... (vezi toată discuția)