Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la un litigiu de munca. Am fost angajata la o societate din data de 1 ianuarie 2010, dar, datorita faptului ca societatea nu dorea contract de munca, ci pe PFA, formalitatile au durat si am incheiat contractul de prestari servicii abia in data de martie 2010, tot in aceeasi data fiindu-mi platite si
lunile ianuarie si februarie( aceasta fiind dovada ca lucram la ei din ianuarie, altfel de ce mi s-ar fi platit in prima zi de contract o suma atat de mare? de altfel, pot face dovada faptului ca am lucrat la ei in aceasta perioda).Datorita schimbarilor legislative produse in aceasta vara cu privire la PFA-uri, societatea decide ca din 1 octombrie toate contractele de prestari servicii pe PFA ale celor 10 de 'angajati' sa se transforme in contracte de munca, si ne informeaza prin e-mail de aceasta decizie, inclusiv de faptul ca pe noile contracte de munca nu vom incasa ca si salariu brut decat 90% din venitul real, restul de 10% urmand a fi primiti lunar sub forma de 'bonus de performanta" - sub pretextul ca salariile fiind negociate in euro, astfel se va putea acoperi diferenta de curs valutar.Fiind angajata pe post de Director administrativ, pe contractul individual de munca, mi se da sa semnez intai un contract cu o perioada de proba de 30 de zile, apoi insa, societatea angajata sa depuna documentele la ITM sustine ca e obligatoriu ca perioada de proba sa fie de 90 de zile, si, pe motiv ca nu mai era timp sa se semneze din nou, depune contractul semnat initial de mine cu 30 de zile ca perioada de proba, schimband la depunere numai foile din contract referitoare la perioada de proba ( pot face dovada, la expertiza, ca lucrurile stau asa, deoarece foile initiale au fost redactate intr-o tara, unde formatul de hartie este diferit de cel A4 din Romania, la fel si textura).In data de 21 octombrie, fara nici un fel de motivatie, sunt instiintata brusc ca s-a luat decizia concedierii mele si ca mi se va trimite prin posta aceasta decizie, dupa care mi se cere sa parasesc biroul, cu predarea tuturor actelor, etc.Totusi, nu mi se da sa semnez decizia de concediere ( purtand data de 21 oct)decat in data de 28 oct, eu mentionand acest lucru pe foaia respectiva. Acest lucru conduce ca, la depunerea actelor respective la ITM, ITM se autosesizeaza si amendeaza firma (nu am fost informata de acest control decat ulterior, eu neasistand si neluand in nici un fel legatura cu inspectorii ITM). In termen de 30 de zile de la primirea deciziei de concediere, luata in conformitate cu Art. 31, alin 4 din Codul Muncii, am contestat aceasta decizie la tribunal, solicitand anularea acesteia si repunerea mea in functie, si totodata, daune materiale si morale. In
contestatie am aratat ca nu ma aflam in realitate in perioada de proba. In plus, avand in vedere faptul ca eu am semnat un contract cu o perioada de proba de 30 de zile, iar apoi acesta a fost modificat fara stirea mea de catre angajator, acesta isi pierdea automat dreptul de a face uz de drepturile sale cu privire la perioada de proba, in ceea ce privea contractul meu de munca, nu-i asa? ( eu asa am inteles din Codul Muncii).De asemenea, avand in vedere ca nici pana in aceasta data nu am primit exemplarul meu din contract, am solicitat adminsitratorului firmei sa mi-l remita, si am aflat cu stupoare ca acel exemplar se afla la un coleg din
cadrul firmei, coleg care nu are nici un fel de atributii de HR si nu era deci indreptatit sa aiba acces la acest document confidential. Prin e-mail, colegul a admis ca documentul se afla la el si mi-a si trimis o copie scanata a actului, copie pe care am depus-o la tribunal,impreuna cu celelalte inscrisuri, pentru a dovedi incalcarea clauzei de confidentialitate din partea angajatorului, motiv pentru care am solicitat, de asemenea, daune.
Initial, mi s-a oferit o tranzactie pt a-mi retrage plangerea, dar vad ca intre timp au inceput sa creada ca neavand aparator, sunt mai usor de pacalit si imi trimit niste modele de tranzactie care contin clauze 'ciudate', in plus, tot scad sumele oferite, asa ca as avea mare nevoie de un sfat specializat, pentru ca voi fi nevoita sa ma judec cu ei pana la capat.
Va rog, imi puteti spune daca aceste probe pe care le-am depus in instanta ( in mare parte, e-mailuri si documente scanate) imi pot fi de ajutor si daca pot dovedi cu ele ca nu eram in perioada de proba, de fapt, deoarece lucram pe acelasi post de aproape un an? Banuiesc ca la nevoie pot solicita si proba cu martori, desi mi-e greu sa solicit fostilor colegi sa vina in instanta, cand ei pot fi amenintati cu pierderea jobului. Dar, oricum, pot gasi eventual furnizori, etc, cu care am lucrat in perioada respectiva.
Va multumesc anticipat, am mare nevoie de un sfat acum!
Nu este vorba despre probarea calitatilor ... cele doua contracte au regimuri juridice diferite si nu se pot include unul pe celalat.
Perioada de proba nu poate fi inclusa intr-un contract cu PFA ... Contractul de prestari de servicii este contractul prin care o parte, numita prestator, se obliga sa presteze servicii unei alte parti, numite beneficiar, in schimbul unui pret.
Personal consider ca inserarea unei perioade de proba se face fix pentru a se proba calitatile si abilitatile cerute pentru derularea unui CIM.
Chiar daca cele doua contrate au un regim juridic diferit, daca se refera la aceasi activitate din aceasi societate, o persoana poate folosi in aprarea sa perioada cat a furnizat fix aceleasi servicii unei societati.
Sigur ca trebuie vazuta pana la urma si motivarea din notificare. O specificare generica gen " nu corespunde postului" poate fi daramata de existenta unui contract de prestari servicii pentru aceasi activitate.
Contractul de PFA cu acelasi job profile nici nu a fost reziliat (din omisiunea angajatorului, nu numai contractul meu, ci toate contractele). In plus, la data la care am fost concediata pt motive legate de necorespundere profesionala( art 31) - incetare contract perioada de proba la asta se refera, nu?-mi s-a virat in cont o suma de bani reprezentand "Bonus de performanta".