avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... certificat de nastere - recunoastere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

certificat de nastere - recunoastere copil

Buna ziua. Ma aflu in OLanda acum, de 7 luni muncesc aici, iar luna aceasta iubita mea a nascut. Eu in perioada urmatoare nu pot ajunge acasa, iar intrebarea mea este: cum pot face sa recunosc copilul ,sa aiba numele meu in certificat, in conditiile in care eu si iubita mea nu suntem cununati, iar acu nu pot ajunge acasa?
Se poate face o declaratie notariala,o imputernicire, impreuna cu copii ale actelor mele, astfe incat copilul sa aiba un certificat de nastere cu ambii parinti trecuti in el?
Va rog, astept un raspuns, nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc!



















Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 16:45, 13 Februarie 2011
Buna ziua !
Precizati daca a fost emis certificat de nastere de autoritatile olandeze si daca dvs. ati fost inregistrat ca tata al copilului ..... iar daca nu , de ce ?

Teoric declaratia se face intr-un act unic, dar daca mama se duce cu declaratia tale facuta la notar (tradusa si legalizata cu apostila de la Haga), sau la ambasada (fara apostila nici traducerea) nuc red ar fi probleme ratificand acesta declaratia ea singura la primaria.

Legea 119/2006 cu privire la actele de stare civila,stabileste:
Art. 17
(1) Intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul, pe baza declaratiei verbale a persoanelor prevazute la art. 19, a actului de identitate al mamei si al declarantului, a certificatului medical constatator al nasterii si, dupa caz, a certificatului de casatorie al parintilor.
(2) Daca declaratia priveste pe un copil din afara casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momentul declararii nasterii, datele privind pe tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste.
(3) Declararea nasterii se face in termen de 15 zile pentru copilul nascut viu si in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort. Termenele se socotesc de la data nasterii. In cazul in care copilul nascut viu a decedat inauntrul termenului de 15 zile, declararea nasterii se face in termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul nascut mort se intocmeste numai actul de nastere.

Art. 18
(1) Numele de familie si prenumele copilului se stabilesc potrivit legii.
(2) Ofiterul de stare civila poate refuza inscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, parintii putand opta pentru un nume corespunzator.
(3) Daca parintii nu au nume de familie comun sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei scrise si semnate de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului. In caz de neintelegere intre parinti, va decide primarul unitatii administrativ-teritoriale de la locul inregistrarii nasterii, prin dispozitie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere amadeus3000 amadeus3000 Salut! . Ma aflu in OLanda acum, de 7 luni muncesc aici, iar luna aceasta iubita mea a nascut. Eu in perioada urmatoare nu pot ajunge acasa, iar intrebarea ... (vezi toată discuția)
Imi raspunde cineva,va rog? florencia florencia Nasc in Spania fara partener,imi trimite din Romania declaratie notariala autentificata si tradusa sa-l pot trece la rubrica tata aici la registrul civil.Am ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru casatoria in romania a unui roman cu un cetatean strain marduc marduc buna seara ,ma numesc Marius si sunt din Galati,urmeaza sa ma casatoresc aici in Galati cu o persoana din Olanda cu cetatenie Olandeza. Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)