avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptate intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptate intre frati

buna ziua
5 frati se afla intr-un proces civil avand ca obiect nulitatea absoluta a unui CM dupa tatal lor si reductiunea testamentului in care tatal lor il numea legatar universal pe cel mai mic dintre cei 5 fiiai sai
Mai exact dupa decesul tatalui cel mic merge cu testamentul in mana la notar face succesiunea singur (mama nu mai era) si tine totul secret 12 ani timp in care nimeni nu a acceptat expres succesiunea insa s-au inteles asupra terenului arabil ramas de la tata si l-au impartit frateste rezultand ca au acceptat tacit mostenirea .
instanta anuleaza CM-ul insa testamentul ramane valabil pt. ca fratii nu au acceptat succesiunea in termenul de 6 luni prevazutde lege
1.Daca fratii nu au stiut de testament 12 ani insa au lucrat terenul continuu cum isi vor trece fiecare terenul la numele lui pt. ca fratele cel mic nu vrea de buna voie?
2.daca cm-ul s-a anulat dar a ramas testamentul ce vor face ceilalti 4 fii care nu au acte pe terenul pe care il ingrijesc?
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
nadia666, utilizator
Cel mai bine ar fi sa mergeti la un avocat pentru a se analiza actele.
Situatia expusa de dvs. nu este simpla din punct de vedere juridic.
Daca mostenitorii nu se inteleg intre ei nu are niciun sens sa mearga la notar.Va fi doar o pierdere de vreme...
Cu alte cuvinte, va trebui sa ajungeti in mod obligatoriu la instanta...
nadia666 a scris:

instanta anuleaza CM-ul insa testamentul ramane valabil pt. ca fratii nu au acceptat succesiunea in termenul de 6 luni prevazutde lege


Ce!? Cum!?

Vreti sa spuneti ca instanta este cea care a retinut ca fratii nu au acceptat succesiunea in termen ...si totusi le-a admis actiunea si a anulat CM!?!

Mi-e rau :stunned:
Ori n-ati auzit/vazut dvs. bine ori instanta asta n-a auzit de ...conditiile de exercitiu ale actiunii civile, intre care interesul. :O Desfiintarea CM nu aduce nici un folos practic celor straini de mostenire prin neacceptare.
Daca instanta a retinut ca reclamantii nu au acceptat succesiunea (adica sunt straini de mostenire prin neacceptare) atunci trebuia sa admita exceptia lipsei de interes si sa le respinga actiunea.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
romascanu, moderator
Multumesc mult pentru raspuns , iara ce scrie in hotarare :
Instanta admite in parte actiunea introductiva si pe cale de consecinta constata nulitatea absoluta a CM. De altfel asa cu sa statuat in literatura juritica consacrata si confirmat in parctica judecatoreasca elevata , este necesar ca reclamantii sa fi acceptat mostenirea in termenul prevenita de lege , in caz contrar neputand invoca afectarea rezervei prin liberalitatile facute de defunct .
In atare conditii ramane fara obiect reductiunea testamentului .
Judecatoria Racari jud. Dambovita
Luati legatura cu un avocat specializat in dreptul succesoral. Puteti face dovada ca ati acceptat succesiunea in mod tacit si nu ati avut cunostinta despre testament. Daca reusiti, termenul de 3 ani pentru actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive care incalca rezerva succesorala incepe sa curga de la data la care ati aflat despre testament.
In ceea ce priveste hotararea instantei, daca mai sunteti in termenul de exercitare a caii de atac, consultati un avocat.
Popa Elena a scris:

Puteti face dovada ca ati acceptat succesiunea in mod tacit si nu ati avut cunostinta despre testament. Daca reusiti, termenul de 3 ani pentru actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive care incalca rezerva succesorala incepe sa curga de la data la care ati aflat despre testament.


Parerea mea e ca ...poate el sa-nceapa sa curga si de la calendele grecesti ...si tot degeaba.
Cererea (capatul de cerere) avand ca obiect reductiunea a fost RESPINSA. Si daca hotararea a ramas definitiva si irevocabila = aleluia! = autoritate de lucru judecat.

Mai rau decat atat, in considerentele care explica dispozitivul, instanta retine ca ei NU au acceptat succesiunea. (ca nu pot invoca incalcarea rezervei pentru ca nu au acceptat succesiunea/ "era necesar ..sa fi acceptat").

Mmda ...si :hm:...cam ce ar putea sa faca un notar pus in fata acestei constatari? S-o accepte oare ca martor pe tzatza Mitza care (povestind ea cu sarg despre cum si-au impartit ei terenul la pomana de 4o de zile...bla, bla) sa contrazica /sa infirme ...constatarile facute printr-o hot. jud!?! :hm:
Sunt posibile 2 "solutii":
1. fie ...s-o putea si-asa ...la Racari :tooth:
2. fie notarul o sa-i trimita de unde au venit = in instanta. Si a doua intanta ...cam ce sa faca? :hm: Sa afirme un drept negat prin prima hotarare!? :stunned:

Imi pare a fi... cerc vicios creat prin hotararea total anapoda pronuntata in aceasta cauza.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral mihaimen mihaimen Stimate Doamne/Stimati Domni AVOCATI/CONSILIERI JURIDICI Am o problema de familie: am fost 5 frati dintre care 1 a ramas in curtea parinteasca. In anul 1990 a ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire nadia666 nadia666 Sunt intr-un proces cu fratele meu datorita faptului ca nu m-a chemat la succesiuna dupa tatal meu . Mentionez ca in acesti 5 ani de cand tatal a decedat am ... (vezi toată discuția)