avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme dosar dauna RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme dosar dauna RCA

Buna ziua,
In data de 08.12.2010 am fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia autoturismul condus de mine a fost grav avariat de un autoturism marca Matiz.Politia sosita la locul accidentului a constatat ca vinovat de producerea accidentului este conducatorul Matizului acesta neavand nici permis de conducere si nefiind nici proprietarul masinii si s-a intocmit procesul verbal.Matizul avea asigurare RCA la Carpatica Asig.
In zilele urmatoare m-am prezentat la societatea de asigurari si am depus actele necesare deschiderii doarului de dauna.La dosar a fost depusa si o declaratie a vinovatului despre producerea accidentului.
In data de 30.12.2010 cei de la Carpatica au trimis o autoplatforma ptr a a-mi transporta masina la un service agreeat de ei ptr evaluarea daunelor autoturismul.
Neavand nici un raspuns concret de la acestia in urmatoare perioada am depus o reclamatie la CSA in data de 12.01.2011
Raspunsul primit de la CSA este urmatorul:
"Societatea Carpatica ne-a rapuns Urmatoarele"
"La dosarul de dauna nu au fost depuse documente justificative care sa ateste efectuarea reparatiei,astfel ca in conformitate cu prevederile art.50 alin 9 din normele de aplicare a Ord CSA nr.5/2010 prin care costul reparatiilor efectuate la vehicule se stabileste pe baza documentelor eliberate de unitatile de specialitate,plata despagubirilor cuvenite pentru dosarul de dauna in speta urmeaza a fii efectuata conform art36 din aceeasi norma.
"Totodata facem precizarea ca in doasrul de dauna nu sunt indeplinite nici conditiile prevazute de art46 alin.3 din normele de aplicare a Ord. CSA nr.5/2010,avand in vedere ca pe numele asiguratului nostru RCA a fost deschis dosar de cercetare penala inaintat parchetului,astfel ca presupusa intarziere in finalizarea de daunenu poate fii imputata soicetatii noastre."
O data ce au luat masina ptr. evaluarea daunelor se subintelege ca trebuiai sa intre in posesia documentelor justificative iar eu sa primesc oferta acestora in scris urmand a fi sau nu de acord cu oferta lor.Nu am prmit nimic pana in ziua de azi.
Intrebarea mea este:legal cat timp au la dispozitie cei de la Carpatica in legatura cu solutionarea dosarului avand in vedere faptul ca vinovatului i s-a deeschis dosar penal?
Pe cine pot da in judecata?Cei de la asigurari sau vinovatul accidentului?
La ce institutii ma pot adresa?Rolul celor de la CSA il vad inutil,ei pur si simplu mi-au transmis un rapsuns dat de cei de la asigurari dar nimic in vederea unei solutii?
In umra telefoanelor data la socicetatea de asgurari si CSA nu am primit nici un raspuns concret.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 11:55, 8 Martie 2011
Din pacate, pana la iesirea de sub urmarirea penala a posesorului matizului, asiguratorul are tot suportul legal sa nu acorde despagubirea.
Daca aveti CASCO incercati sa reparati masina pe aceasta asigurare , asiguratorul urmand sa faca regres la Carpatica
Nu aveti altceva de facut decat sa asteptati pana la verdictul instantei. Deci rabdare si tutun, doar suntem in Romania, nu?
In legatura cu art.46 alin.3 unde spune ca pot da o declaratie in care sa spun ca restitui bani in cazul in care persoana este gasita nevinovata.Acesta nu poseda permis de conducere si nu este nici proprietarul masinii.Acum eu trebuie sa astept verdictu sau pot da aceasta declaratie.Ma gandesc ca nu au cum sa-l gaseasca nevonovat daca nu poseda permis.Mai mentionez faptul ca masina este inca in service unde au trmis-o cei de la Carpatica.Credeti ca ar trebui sa iau masuri pentru recuperarea acesteia chiar si nereparata.Masina este avariata in proportie de 75%.
Este o Skoda Fabia din 2003 cu o valoarea pe piata de pana in 4000E.Daunele masinii sunt de peste 100 de milioane.In cazul asta ar trebui sa intre la dauna totala.
art.46
3. desi actiunea penala nu poate fi stinsa prin impacarea partilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata si persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia; sau
b) din actele incheiate de autoritatile publice rezulta atat raspunderea civila a acestora, prejudiciile cauzate, cat si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor aflate in curs si persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
danutzzuu2000, utilizator
Modul de calcul pentru valoarea reala nu are legatura cu valoarea "de piata" ci cu valoarea de catalog.
Puteti conveni cu asiguratorul plata daunei pe baza angajamentului insa trebuie sa accepte si acesta B-) sa plateasca.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
nucu$, utilizator
Am sunat la sediul Carpatica din Sibiu sa vad ce imi spun de starea dosarului.Au spus ca trebuie sa astept inca o saptamana sa faca ei expertiza si o sa primesc un raspuns.Au mai spus ca trebuie sa imi repar eu masina iar factura mi-o deconteaza ei dupa ce dau declaratia aceea individul vinovat fiind cercetat penal.Ce credeti despre acest fapt.Din ce am vazut ei asta urmaresc,sa-ti repari singur masina iar apoi sa astepti pana-ti pierzi rabdarea.Spun ca in maxim 10 zile primesc banii.Stiti cumva unde pot vedea valoarea masinii in acel catalog?Exista vreun site ceva?Daca mai sunt persoane intr-un caz asemanator rog sa postati aici

Alte discuții în legătură

Ajutor accident rutier cretziella cretziella am avut un accident, rutier sambata. mi s-a facut rau la volan si am intrat pe contrasens si am avut o coliziune frontala cu un alt autoturism. masinile sunt ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna carpatica andreicarausu andreicarausu Buna ziua, Daca se poate un mica ajutor ar insemna enorm pentru mine.In data de 22 august am avut un evenimet rutier in Brasov cu vatamare ... (vezi toată discuția)
Dificultati in primirea despagubirii de la asigurator in urma unei daune al carui autor are dosar penal ssnk ssnk Buna ziua, Am sa fac un scurt rezumat al situatiei, ca sa conturez dificultatea in care ma aflu. In februarie auto personal a fost lovit in timp ce era ... (vezi toată discuția)