avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... m fost angajat la negru si m-au dat afra
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

m fost angajat la negru si m-au dat afra

Am lucrat aproape un an de zile ca operator calculator fara forme legale acum de pe o zi pe alta m-au dat afara fara motive temeinice Ce pot sa fac?
Am unde merg sa fac o reclamatie? eu voi fi amendat pentru ca am acceptat sa lucrez la negru?
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
laur123, utilizator
laur123 a scris:

Am lucrat aproape un an de zile ca operator calculator fara forme legale acum de pe o zi pe alta m-au dat afara fara motive temeinice Ce pot sa fac?
Daca merg sa fac o reclamatie eu voi fi amendat pentru ca am cceptat salucrez la negru?


Poti face o reclamatie la ITM, dar asta nu o sa-ti aduca job-ul inapoi.
Cel mult va fi amendata societatea la care ai lucrat.
Dar nici eu nu am platiti taxe si vreau sa stiu daca eu voi putea fi amendat
Ps cat poate lua societatea amenda?
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
laur123, utilizator
Intre 1500 si 2000 de lei, pentru fiecare persoana depistata ca munceste la negru. Angajatorul este amendat, si angajatorul avea obligatia sa va incheie contract individual de munca. SUma platita lunar este salariul net, obtinut prin retinerea impozitelor si contributiilor datorate de catre angajator. Nu mi-as face probleme cu taxele, era obligatia angajatorului sa le retina. Dvs. oricum ati negociat un salariu net...
Faceti plangere la ITM, merita!
CIM se incheie in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a CIM in forma scrisa revine angajatorului. In situatia in care CIM nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice mijloc de proba, conf. disp. Codului Muncii.
Dupa parerea mea tu ai calitatea de angajat al SC respective, si pe langa plangerea la ITM, te sfatuiesc sa faci si o actiune la Tribunalul in raza caruia domiciliezi. Vei proba cu martori de ex existenta raporturilor de munca - poate ai si inscrisuri. De costat nu te costa, nu se taxeaza si in litigiile de munca te poti descurca si fara avocat, judecatorii explica partilor mult mai detaliat care sunt drepturile si optiunile lor...o actiune in constatarea existentei contractului de munca si a nulitatii absolute a concedierii nelegale.
Daca poti proba ca ai lucrat acolo, ai toate sansele, dar grabeste-te. Actiunea si plangerea nu te impiedica sa te angajezi intre timp in alta parte.
laur123 a scris:

Dar nici eu nu am platiti taxe si vreau sa stiu daca eu voi putea fi amendat
Ps cat poate lua societatea amenda?


Pentru neplata la termen a contributiilor datorate statului se plateste penalitati si dobanzi de intarziere.
Mai ramane sa faca dovada muncii #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca Preda Dragos Preda Dragos Daca o persoană nu a semnat pana acum contractul de munca este legată de firma angajatoare? Poate pleca oricand fara demisie sau preaviz? Multumesc:) (vezi toată discuția)
Am lucrat 3 luni, am fost patita o luna florentina1986 florentina1986 in data de 3 septembrie 2008 am fost la un interviu in vederea angajarii la acea firma! la interviu mi s-a spus ca prima luna e de proba si salariul de 1000 ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)