avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare cabinet de medic de familie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare cabinet de medic de familie

Buna ziua,

Am o problema pe care sper sa puteti sa ma ajutati.

Mama mea este medic de familie in Valea Jiului si in curand va iesi la pensie. Ea detine 1/3 dintr-un apartament la parterul unui bloc in care isi desfasoara activitatea cabinetului. Celelalte cote parti sunt detinute de alte doua colege care au aceasi activitate, medici de familie. Mama intrebat daca sunt interesate sa ii preia partea, dar ele au spus ca nu. Am mai vazut prin oras, la spitale afisate anunturi ca medicii isi vand cabinetul, asa ca am dat si noi anunt in reviste medicale ca vindem, dar nu pare nimeni interesat cand aude ca nu e in Bucuresti cabinetul. Din ce am mai vazut in anunturile respective, de fapt si pacientii ii "vinzi".

Ma poate cineva ajuta sa inteleg care e de fapt procedura si ce se face in situatia asta cand nu ai cui vinde?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 17:42, 17 Mai 2008
Multumesc din nou pentru raspunsuri.

In legatura cu dreptul de preemtiune al coproprietarilor, in afara ca nu a facut oferta in scris, mama mea a discutat cu coproprietarii si, dupa cum am spus si in primul meu mesaj postat, colegele nu sunt interesate. Ideea lor e ca mama sa plece in pensie, ca si asa le deranjeaza fiind 3 medici in spatiul ala, iar cota ei parte sa fie folosita de ele gratis (adica e ideal acolo sa fie doar 2 medici datorita spatiului). Oricum, din cate am inteles de aici, tot va veni un alt medic acolo, existand postul, insa ce nu inteleg eu e, cum va folosi acel nou medic cota parte din apartament care e proprietatea cabinetului mamei mele. Cabinetul, reprezentat de mama, a cumparat spatiul la un pret sub pretul pietei, ce-i drept, deoarece asa prevedea legea, si oricum, avand in vedere zona geografica, preturile nu-s cele din orasele mari, dar totusi, nu pot intelege, cum dupa ce ai dat niste bani, sa vina un strain, numit de un Consiliu de medici sau mai stiu eu prin ce repartitie, si sa se foloseasca de imobilul unde ai dat tu bani, iar el nu da nimic. Totusi, as fi interesata cum se numeste modificare ordonantei care cuprinde acel Art. 25 referitor la instrainarea spatiului. Eu ca d-na av Romascanu sa nu faca vreo confuzie intre vanzarea de catre primarii a spatiului catre medici si vanzarea spatiului de catre medicul care deja detine in proprietate spatiul.

In legatura cu proprietarii vecini...nici o speranta sa fie interesati sa cumpere, deoarece mai degraba ar plati pe cineva sa faca sa dispara cabinetul de acolo decat sa o vada ca o afacere ca sa ii intereseze. Cabinetul are intrare separata de cea a locatarilor blocului, dar asa e in Romania, fiecare incearca sa il sape pe celalalt, chiar daca nu are de ce sau chiar daca cel pe care il sapa i-a salvat copilul de la moarte.

In ce priveste cota 1/3 din apartament detinuta de cabinetul medical si nu de persoana fizica, medicul, da, e corect, insa persoana fizica reprezinta cabinetul medical si daca vrei sa vinzi cabinetul, vei vinde si cota din apartament prin intermediul pesoanei fizice, nu? Pe mine mai degraba m-ar interesa daca pot vinde si altcuiva decat unui medic precum o cosmeticiana de exemplu. Stiu ca parca legea prevedea ca nu puteai schimba destinatia spatiului(asta era povestea cand medicii au putut cumpara spatiul pe care pana atunci il concesionau ca sa isi desfasoare activitatea medicala).

Sunt foarte nerabdatoare sa aflu totusi cum se poate rezolva problema asta. Am postat aici in speranta ca in toata Romania s-o fi gasind cineva care a mai avut un client sau o cunostiinta care a trecut prin aceeasi situatie si a stiut cum sa o rezolve. Spun asta deoarece am fost si la doi avocati si am descoperit cu dezamagire ca eu a trebuit sa ii informez cu privire la Ordonanta prin care medicii au putut cumpara spatiile cabinetelor medicale.

Stiu ca m-am lungit cam mult cu postarea asta, da nu pot incheia inainte de a spune d-nei care facea referire la soacra dansei, ca din pacate, in Valea Jiului nu prea tine de prestigiul tau ca medic pentru a ramane pacientii inscrisi la tine, ci descoperi cu dezamagire ca se plimba de la un medic la altul in functie de "beneficiile" pe care le vad: foi de boala obtinute cand vor(chiar daca nu-s bolnavi), lapte praf etc. Din pacate asta e neplacuta realitate:nu conteaza cat esti de bun in meseria ta, ci cu ce poti mitui oamenii sa te vada valoros!
Bineinteles ca daca vine un alt medic, pe post si are nevoie de spatiu adecvat pentru exercitarea profesiei, trebuie sa-l cumpere. El poate sa cumpere acest spatiu gata amenajat, cu toate aprobarile si avizele necesare de la un medic, sau isi poate infiinta singur cabinetul, insa are mult mai mult de umblat si poate cheltuie mai mult...
Pe mama dumneavoastra nu o poate obliga nimeni sa lase gratis cabinetul.
Cum am mai scris, la incetarea activitatii de medic, cabinetul medical poate vinde, sau dona (este mai ieftina vanzarea pentru ca nu este necesara forma autentica) spatiul persoanei fizice... care poate sa dispuna de acesta cum doreste. Chiar daca persoana fizica reprezinta cabinetul, au patrimonii diferite.
Ok, m-am ma lamurit putin acum, ca eram foarte revoltata de situatia existenta. Pot sa va intreb totusi ce se intampla dupa ce cabinetul, urmand sa isi inceteze activitatea, vinde persoanei fizice (medicului) cota parte din apartament? Mama, devenind proprietara pe acea cota, si negasind vanzator, ce poate face? deoarece clar partea ei va fi folosita de medicii ramasi in spatiul respectiv. Colegele respective au spus ca nu vor sa cumpere, dar vor folosi partea mamei mele deoarece nu se poate delimita in natura cota ei. Poate sa le ceara chirie pe partea ei? Si daca nu vor sa plateasca, ce poate face? Spun asta deoarece, dupa ce ramane postul liber si vine alt medic (indiferent ca prin transfer sau concurs), poate el isi deschide cabinet in alta parte din oras si nu e interesat de spatiul unde a avut mama. Ce faci atunci?Esti proprietar pe o cota de apartament dupa care platesti impozit si e folosita de altul care nu iti plateste chirie. Imi cer scuze ca insist atat, dar nu ajung sa lamuresc total chestiunea asta deloc
In cazul in care mama dumneavoatra nu gaseste cumparator, cabinetul medical poate cere iesirea din indiviziune, in instanta.
Potrivit Art.886 Cod Civil– (1) Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel.
(2) Coindivizarii pot conveni să menţină starea de indiviziune pe termen de cel mult 5 ani, la expirarea termenului convenţia putând fi reînnoită pentru acelaşi termen.

Daca colegele nu doresc ca intregul spatiu sa se vanda la licitatie publica si sa se imparta banii (este si asta o modalitate de partajare prevazuta de lege), probabil vor despagubi cota parte din valoarea cabinetului colegei.
Intotdeauna cand partile nu se inteleg, se ajunge in instanta. trebuie sa li se explice coelgelor ca daca preiau 1/3 din imobil, nu mai platesc cheltuieli de judecata, si pot, dupa aceea sa dispuna ele cum doresc de acel spatiu:sa-l vanda altui medic, sa-l inchirieze...

Multumesc mult pentru raspuns.

Eu sper sa gaseasca un cumparator medic pana la urma. Vom vedea atunci cum va face vanzarea cabinetului catre el, poate se reglementeaza totusi legal pana la urma si chestia asta. Cred totusi ca s-au mai vandut cabinete medicale si pana acum, cu toata lipsa reglementarilor legale.

Alte discuții în legătură

Revanzarea spatiilor medicale laura77 laura77 Buna ziua. In legatura cu revanzarea spatiilor medicale dobandite anul trecut in baza legii 236/2006, daca proprietarul in numele caruia s-a infaptuit ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)