avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare contract de munca

Pot afla mergand la ITM daca am avut contractul de munca suspendat anul trecut pe o perioada de 6 saptamani in care am fost plecat in delegatie in Germania? Pe fisa mea fiscala am avut aceleasi venituri si impozite ca intr-o luna normala de lucru in tara iar ei nu mi-au spus ca o sa-mi fie intrerupt contractul de munca pe perioada delegatiei.
Daca pot se poate afla acest lucru de la ITM in cate zile imi pot da un raspuns?
Cei de la ITM ii vor instiinta pe sefii mei de acest demers al meu? Asta deoarece as putea avea probleme cu ei daca afla.
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 01:55, 27 Martie 2009
Asa cum s-a mai spus , pe perioada respectiva nu se suspenda contractul individual de munca. Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

Chiar daca ar fi asa cum sustineti dvs, nu se mai poate inregistra la ITM o decizie de acum un an de zile.
Imi cer scuze daca creez confuzii datorita lipsei unui vocabular exact in termeni juridici.
O sa reformulez ideea poate de data asta fara sa mai creez confuzii. In vederea unui stagiu de pregatire profesionala un salariat poate fi scos din productie si sa primeasca o indemnizatie in loc de salariu.
Poate ca intrebarea mea corect formulata ar fi: trebuie inregistrat la ITM faptul ca ai fost scos din productie pentru efectuarea unui stagiu de formare profesionala? Indemnizatia primita chiar daca e de acelasi nivel cu salariu si se retine din ea acelasi impozit are o specificatie diferita totusi la ITM?
Daca raspunsurile de mai sus sunt afirmative atunci in cazul in care nu a fost inregistrata scoaterea din productie se mai poate schimba dupa un an? (Raspunsul la aceasta intrebare se pare ca l-am primit totusi mai sus).
Actul aditional la contractul individual de munca privind formarea profesionala nu se inregistreaza la ITM.
Pe perioada scoterii din productie, salariatul va beneficia de salariul de baza si dupa caz, sporul de vechime
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Fiind plecat in Germania si avand locul de munca stabil in Romania presupun ca intru in cazul alin (3) fiind scos intergral din activitate.
Pot intra totusi la alin (2), b) cu scoatere din activitate mai mut de 25% ?
Pentru mine mai degraba ar fi trebuit sa fiu scos integral din activitate. Dar nu ma pricep la chestiunile juridice si daca ma puteti lamuri in ce caz ar trebui sa ma aflu va sunt recunoscator.
Buna seara, referitor la art.194 alin 3 din codul muncii , Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
intrebarea ar fi, este necesar sa se emita decizie de suspendare a cim, cursul fiind mai mare de 60 de zile,iar dupa terminarea cursului o alta decizie de incetare a suspendarii?cuantumul indemnizatiei trebuie trecut in decizie sau in cim?,trebuie inregistrate la itm aceste decizii?
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie formare profesionala aijin aijin Buna ziua. Societatea doreste sa angajeze 2 persoane in scopul calificarii. Instruirea teoretica se face la sediul firmei care organizeaza cursul, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala in week-end Hellenne Hellenne Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului individual de muncã zaris zaris Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: in cazul in care un angajat este trimis de institutia angajatoare la un curs de pregatire in ... (vezi toată discuția)