avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 firma TERMOPANE obligata la CAEN de TRANSPORT?
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

firma TERMOPANE obligata la CAEN de TRANSPORT?

Detin o societate comerciala din 2003 cu obiect de activitate de producere , comercializare si montaj tamplarie termoizolanta, sau "termopane" in mod popular .
Acum cateva zile masina cu echipa de montaj care se deplasa catre domiciliul unui client unde aveau de efectuat montajul unei ferestre, a fost oprita de organele de politie, ITM si Garda Financiara,ce efectuau un control comun.Totul ok cu politia si garda financiara, insa la ITM am avut surpriza sa fiu amendat pe motiv ca, in codurile CAEN ale firmei nu am trecuta si activitatea de transport, ei motivand ca este obligatoriu. Ce nu inteleg este urmatorul lucru: daca eu nu prestez acest serviciu de transport direct catre client, in sensul ca nu se factureaza si nu se incaseaza servicii de transport, de ce deodata dupa 9 ani de activitate, au realizat ca trebuie sa ma autorizez si cu aceasta activitate?Am avut numeroase controale pana acum la care am fost in regula, iar acum, cel putin din punctul meu de vedere mi se pare ca au cautat nod in papura. Maine-poimaine ma voi trezi ca vin in control acasa sa o amendeze pe mama ca gateste in bucatarie fara sa aiba atestat de bucatar,nu?Revenind la ale noastre, la schimbarea codurilor CAEN activitatea mea principala a devenit 2223 - fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii (vechiul 2523 parca), iar printre activitatile secundare se afla cuprinse si 4332- Lucrari de tamplarie si dulgherie si 4334- lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari geamuri. Daca ar fi corecta sanctiunea primita, asta ar insemna ca pentru aproape toate firmele din Romania care desfasoara activitati care presupun deplasarea de la sediu ar trebui sa se emita amenzi daca nu au activitatea de transport trecuta in codul CAEN? Pot contesta aceasta sanctiune?Au o motivatie legala solida pentru aceasta sanctiune?
Cel mai recent răspuns: sethm1980 , utilizator 11:39, 23 Februarie 2011
Eu sunt economist la o fabrica de termopane,dar asa ceva inca nu am auzit de activarea caenului pentru transporturi rutiere,pentru ca firma dvs. foloseste masina pentru a se deplasa cu produsele si nu pentru ca incasati taxa pe transport.Sper ca am inteles bine situatia.....
Era normal sa vi se ceara activarea codului caen pt transport in conditiile in care firma factura,printre altele,transportul la domiciliul clientului.
cred ca puteti merge si sa contestati procesul verbal care vi s-a intocmit
Da, exact aceasta este situatia, cea intuita de Dumneavoastra.Absolut niciodata nu am facturat decat produsele si serviciul de montaj, niciodata transport, si nu desfasor activitati de transport ca prestare de serviciu de sinestatator.
Pentru ca nu a mai intervenit nimeni altcineva cu un raspuns concret, am insistat si am cercetat problema pe cont propriu.Pana la urma am gasit partea legislativa care confirma ca am dreptate in convingerile mele. Va dau un copy-paste cu selectia din legislatia care face referire la problema ridicata de mine:



Ordonanţă nr. 19/1997
din 18/08/1997
Versiune actualizata la data de 02/02/2002
privind transporturile
___________
Text actualizat la data de 01.02.2002 avându-se în vedere republicarea din Monitorul Oficial,
Partea I, nr. 552 din 11 noiembrie 1999, precum şi următoarele acte:
- O.G. nr. 94/2000
- Legea nr. 51/2002.

CAPITOLUL IV
Executarea transporturilor

Art. 20 ( 1) Transportul de persoane sau de bunuri poate fi transport în interes public sau
transport în interes propriu.

Art. 21 (1) Transportul în interes personal, executat de persoane fizice în vederea asigurării
deplasării unor persoane sau bunuri, precum şi transportul în folos propriu, organizat de
persoane fizice sau juridice pentru activităţile proprii autorizate, cu mijloacele de
transport pe care le deţin în proprietate sau le folosesc în baza unui contract de
închiriere sau leasing, este transport în interes propriu.
(2) Transportul în folos propriu de bunuri şi de persoane trebuie să constituie accesoriul
unei alte activităţi economice executate de persoana care îl organizează, iar bunurile
transportate trebuie să fie proprietatea acesteia ori să fie rezultatul activităţii sale.
(3) Transporturile în interes propriu de persoane sau de bunuri se execută fără
perceperea unui tarif sau a echivalentului acestuia în bunuri sau servicii.

Art. 22 (1) Persoanele fizice sau juridice care efectuează transporturi de bunuri şi de persoane,
altele decât cele în interes personal, se autorizează de către Ministerul Transporturilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de montatori de mobila mariacameliastefan mariacameliastefan buna ziua sau seara am si eu cateva intrebari privitor la codul caen am dschis o firma de traspot marfuri si mutatie dar nu stiu ce cod caen trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Cod caen pt activitati de tamplarie adela05 adela05 Ce cod caen pot sa folosesc pt activitati de tamplarie? (vezi toată discuția)
Sunt corecte inregistrarile efectuate? nicoletabeniuga nicoletabeniuga Microintreprindere platitoare de TVA COD CAEN 4334 activitate principala Informatii din certificatul constatator eliberat de ONRC: Sediu principal, nu se ... (vezi toată discuția)