avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare fiscala

Sunt interesat sa stabilesc "cota anuala de amortizare" pentru o cladire rurala pe care am achizitionat-o cu destinatia de cabinet medical individual, in conformitate cu legislatia in vigoarea.
Cladirea in discutie este foarte veche, construita din caramida si mortar si are putin teren aferent.
1. Terenul aferent nu face obiectul amortizarii presupun.(Valoarea acestuia este specificata defalcat de a cladirii).
2. Care ar fi durata normala de functionare a a cladirii astfel dobandite in functie de care eu sa-mi stabilesc amortizarea anuala?
3. Presupun ca obligatoriu trebuie sa aplic metoda de amortizare liniara!
Multzumesc anticipat!
Ce sa intzeleg? Amortizarea fiscala a cladirilor nu o fi subiect interesant?
Desi este o cladire veche, ea are o valoare de achizitie.
Din punctul meu de vedere as incadra-o la 1.5.14. Alte constructii pentru afaceri, comert, cu o durata normala de functionare intre 16 si 24 de ani.
Pentru a determina valoarea ce trebuie trecuta pe costuri, lunar (luand in considerare amortizarea liniara) se imparte valoarea de achizitie ( fara TVA, daca sunteti platitor) la nr. de luni.
De exemplu daca ati ales perioada minima de 16 ani si sa spunem ca valoarea cladirii este de 70.000 lei, veti avea 70.000 lei : 192 luni ( 16 ani x 12 luni) = 364.58 lei/ luna.
Deasemeni, daca detineti aceasta cladire de cel putin 3 ani si nu ati facut reevaluarea acesteia, este bine sa o faceti cat mai rapid si sa depuneti declaratie rectificativa pentru impozitul cladirii.
In baza hotararilor consiliilor locale, impozitul pe cladirile nereevaluate se majoreaza din oficiu cu 10%.
Apoi, la fiecare marire a valorii constructiei prin renovare, modernizare trebuie sa depuneti declaratie rectificativa cu noua valoare a acesteia.

Va recomand sa cititi [ link extern ] /

Ma bucur ca ati intrat in dialog!
Am inteles perfect calculul amortizarii cu mentiunea ca o cladire dispensar medical uman s-ar putea incadra la clasa 1.6.2 = Constructii pentru invatamant, stiinta,
cultura si arta, ocrotirea sanatatii, asistenta sociala....
Ma dezavantajeaza durata amortizarii deoarece e mult mai mare decat cea data exemplu de Dvs.
Doresc sa o incadrez cat mai corect gandindu-ma sa nu am probleme la viitoarea inspectie fiscala!
In grupa specificata de dumneavoastra, se incadreaza cladirile special construite pentru genul de activitate mentionat: spitale, case de sanatate, sanatorii, camine de batrani etc.
Dumneavoastra ati cumparat o cladire, careia nu cred ca i-ati schimbat destinatia.
Iar referitor la perioada, daca o veti alege pe cea mai lunga, cu siguranta nu va fi nimeni suparat.:)
Cladirea a avut aceeasi destinatie si inainte de 1989.
Rigoarea mea la incadrare "vine" din experienta controalelor fiscale pe care le-am avut. Inspectorii au fost extrem de scrupulosi!!! De exemplu au scos telefonul mobil din husa sa vada daca e aceeasi marca cu cel din actele cabinetului!!!
Alt exemplu: am construit in curte o toaleta dupa norme noi. Inspectorii au zis ca acel WC trebuie amortizat in ... "n" ani!!!
Ideea Dvs. de incadrare a cladirii in acea clasa de amortizare este de bun simt si va apreciez ca mi-ati sugerat-o.Ce am ales eu ca si clasa doar nepotii mai apuca sa amortizeze!!!! Dar inca nu am depus declaratia 200. Mai pot sa ma razgandesc si sa recalculez amortizarea.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
starcopit, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatii in urma unui contract de comodat Dida_Calita Dida_Calita Buna ziua! Am o cladire cu curte cumparata pe societate. In acest moment nu o folosesc dar inregistrez cheltuieli cu amortizarea cladirii, amortizare liniara, ... (vezi toată discuția)
Reevaluare gabizabiz gabizabiz ce se intampla daca am reevaluat o cladire de la 100.000 ron la 50.000 ron dar amortizarea mea a fost de 70.000 ron . Ce fac cu diferenta de 20.000 ron? Am ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloace fixe crengutacapra crengutacapra As vrea sa aflu care este perioada de amortizare a unui imobil cumparat pe cabinet.MULTUMESC. (vezi toată discuția)