Buna ziua,
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul topic: pot fi aplicate retroactiv dipoz. art. 74 ind. 1 CP, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, pentru persoana care a acoperit prejudiciul pana la solutionarea fondului?
nu mi-ati raspuns la intrebare! dak puteti raspunde concret va rog sa o faceti, dak nu sa va abtineti! nu am nevoie de aprecieri generale sau despre lectii cu privire la principii de drept deja cunoscute
multumesc
Da. pot fi aplicate, pe calea contestatiei la executare. Conduita procesuala a condamnatului implineste toate cerintele textului legal, respectiv acoperirea prejudiciului inainte de solutionarea cauzei in prima instanta.
Este greu de spus dar se merita incercat.
Pana la aparitia acestei legi nu imi aduc aminte sa fi existat un caz similar.Nu este vorba de reducerea limitelor de pedeapsa in sens de minimum special, dar totusi este vorba de o reducere.
Insa in C. pr. pen. se vorbeste totusi de orice cauza de ...micsorare a pedepsei...daca s-a recuperat prejudiciul...
Ar fi de ajutor daca s-a judecat cineva pe acest aspect si cunoaste o hotarare pronuntata.
Motivarea hotararii ar putea sa ne dea idei...chiar si daca ar fi contrara...intrucat practica judiciara poate oscila...
In mod normal ar trebui sa se aplice legea penala mai favorabila si sa poat[ beneficia de dispoyitiile art.74 indice1 si inculpatii condamnati definitiv. Nu vad nici un impediment pentru o astfel de solicitare. Mai ramane de vazut ce forma trebuie sa imbrace o astfel de cerere. Practica va lamuri aceste aspecte. Ramane de vazut.