Buna seara. Sunt in concediu prenatal si as vrea sa va intreb urmatoarele lucruri:
- conform art. 42 din Codul Fiscal, indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza; intrebarea mea este: mai este valabil acest articol si, daca da, ce anume trebuie sa verific pe fluturas ca nu se mi se ia din salariu?
- art. 66 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 prevede ca se ofera o compensatie de 15%, minim 6 saptamani, in cadrul concediului de maternitate. Mai este valabil acest articol, incepand cu 1 ianuarie 2011?
Va multumesc.
1. Pe fluturasul de salariu trebuie sa verificati ca singura retinere sa fie CAS,care se calculeaza in felul urmator: ciştigul brut realizat+ 35%*(salmediu/nrzl)*nrzlcm-plafonat la 5 *salmediu-salmediu=2022lei; la restul contributiilor trebuie sa apara 0.
2. In prezent nu avem CCMUNN in anul 2011..asteptam.
Buna ziua. Tocmai mi-am primit fluturasul si la retineri au disparut ajutorul de somaj si fondul de sanatate. In schimb au ramas urmatoarele:
- deducere de baza (care nici nu stiu ce este)
- impozit
- sindicat.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca sa stiu daca merg sa intreb la scoala (daca da, pe ce legi, art. etc ma pot baza).
Si inca o intrebare: mi s-a diminuat salariul de incadrare (cu vreo 200 ron) de la 1 ianuarie. Nu stiu daca e datorita noii grile sau faptului ca sunt in concediu prenatal (cu care nu stiu daca are legatura). Intrebarea mea ar fi: de unde stiu ca mi se calculeaza corect acest salariu? Doamnele care se ocupa de salariile noastre nu sunt tocmai dragute si dispuse sa iti raspunda la intrebari si, de aceea, as dori sa vorbesc cu ele in cunostinta de cauza.
Va multumesc mult.
Sunt insarcinata in 8 saptamani si as dori sa stiu daca mai beneficiez anul acesta de dispensa de 16 ore libere / luna (sau 2 zile) si de posibilitatea de a-mi scurta programul de lucru cu 1/4. Va rog sa imi spuneti daca aceste drepturi se aplica pe toata perioada sarcinii sau nu. Pentru a benefica de ele, cum trebuie sa il instiintez pe angajator? Am nevoie de vreo adeverinta de la medicul de familie?
Va multumesc!
Sunt insarcinata in 8 saptamani si de curand mi s-a schimbat functia la locul de munca - am fost promovata. Dupa ce seful meu a aflat ca sunt insarcinata, refuza sa imi semneze fisa postului care corespunde cu noua functie pe care o am. Ma tem ca atunci cand ma voi intoarce la lucru din CCC, sa nu mi se ofere un post inferior celui pe care il ocupacum.
Va rog sa imi spuneti cum pot sa il conving sa imi semneze fisa postului? Daca refuza in contiunare, ce pot face?