avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa prima inmatriculare

Mama a cumparat masina in mai 2007 si ar vrea sa dea statul in judecata pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare. Nu stim insa cum sa procedam. Am vazut ca majoritatea persoanelor fac o cerere de restituire a taxei catre Directia Generala de Finante Publice Judetene iar in cazul unui refuz de restituire a taxei se adreseaza in continuare Tribunalului Judetean.
Alte persoane am inteles ca se adreseaza direct Tribunalului Judetean solicitand obligarea statului roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, sa restituie taxa de prima inmatriculare.
Pe care dintre cele 2 variante trebuie mers? Un prieten de familie avocat ne-a sfatuit sa dam direct statul in judecata prin minister pentru constatarea ilegalitatii platii taxei si restituirea acesteia. Ne-a spus ca sa nu ne adresam Directia Generala de Finante Publice Judetene deorece in acest caz dreptul nostru de creanta s-ar fi prescris deja iar Directia Generala doar a aplicat legea, nu ea se face vinovata de incasarea taxei, ci cei care au instituit taxa trebuie sa ne-o returneze, adica statul prin Minister.
Intrebarea mea: actiunea indreptata direct impotriva statului prin Ministerul Economiei si Finantelor este corecta si aceasta actiune nu s-a prescris si ea??? Am inteles ca dreptul pentru recuperarea taxei s-ar prescrie in 3 ani???
Va rog lamuriti-ma.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: liviu12s , utilizator 11:00, 22 Februarie 2011
Daca taxa a fost achitata in anul 2007, nu mai aveti posibilitatea de a introduce actiune in instanta deoarece s-a prescris dreptul de a cere restituirea taxei.
Asemenea actiuni se judeca la Tribunal ,sectia contencios administrativ si fiscal.
Persoanele care s-au adresat Administratiei Finanteleor Publice , au efectuat procedura prealabila impusa de legea 551.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Eu am gasit un articol care spune asa:
,, 2. Actiune in contencios administrativ, bazata pe prevederile Legii 554/2004

2.1. Atacarea actului administrativ normativ prin care s-a instituit taxa speciala si solicitarea returnarii sumelor platite

Contribuabilul petent va chema in judecata Statul Roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, aratand ca actul administrativ cu caracter normativ si care i-a vatamat drepturile este insasi Legea nr. 343 din 2006 prin care a fost introdus articolul 2141 si urmatoare in Codul Fiscal, solicitand totodata restituirea sumelor platite cu titlu de taxa de prima inmatriculare.

Avantajul acestui mijloc de recuperare consta in faptul ca, potrivit articolului 11 alineatul 4 din Legea nr. 554 din 2004, actul administrativ cu caracter normativ poate fi atacat oricand, deci imprescriptibilitatea actiunii. Intre dezavantaje aratam urmatoarele: dificultatea demonstrarii caracterului de act administrativ normativ al Legii nr. 343 din 2006, discutiile cu privire la caracterul de exceptie de neconstitutionalitate a petitului si probabil suspendarea judecatii si pronuntarea de catre Curtea Constitutionala a unei decizii pe aceasta exceptie.''

De aici reiese ca actiunea ar putea fi promovata oricand cu condittia demonstarrii ca caodul fiscal este un act administrativ normativ. Se poate face aceasta dovada in practica? Daca da, cum?
Mersi
De asemenea, daca nu se poate face dovada ca codul fiscal este un act administrativ normativ, atunci in ce conditii poate fi codul fiscal ca si lege declarat ilegal? Exista norme juridice de care ma pot folosi pentru a declara ilegala legea nr.343 din 2006?

De asemenea am mai gasit undeva ca termenul de prescriptie in materie fiscala este de 5 ani, stie cineva ceva despre asta?
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
doru6, utilizator
doru6 a scris:

De asemenea, daca nu se poate face dovada ca codul fiscal este un act administrativ normativ, atunci in ce conditii poate fi codul fiscal ca si lege declarat ilegal? Exista norme juridice de care ma pot folosi pentru a declara ilegala legea nr.343 din 2006?

De asemenea am mai gasit undeva ca termenul de prescriptie in materie fiscala este de 5 ani, stie cineva ceva despre asta?

1. Termen de prescriptie in acest tip de actiune 5 ani!
2. Obligatorie procedura prealabila, altfel credeti-ma se respinge pe exceptie!
Va garantez daca actionati profesionist-va recuperati banii, impreuna cu cheltuieli de judecata cu tot si DOBANDA!!!!!!!!!!

Scuze ,dar necunoscatorii acestor tipuri de actiune sustin ca termenul de prescriptie e 3 ani , dar e 5 ani- e termen de prescriptie special in acest tip de actiune!
Va dau practica in acest sens - nu fac teorie aici!

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto eumaria81 eumaria81 Buna seara! Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicata si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/raspunsuri. Am adus in Romania in 2008 un VW Passat (an fabr. ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare Andreea Istrate Andreea Istrate In baza legii contenciosului administrativ este necesar sa se formuleze o cerere prealabila adresata administratiei finantelor publice, prin care sa se ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto aum300 aum300 Se poate recupera taxa auto(prima inmatriculare) achitata in data de 08.OCTOMBRIE 2008,daca da care ar fi modalitatile (vezi toată discuția)