avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa prima inmatriculare

Mama a cumparat masina in mai 2007 si ar vrea sa dea statul in judecata pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare. Nu stim insa cum sa procedam. Am vazut ca majoritatea persoanelor fac o cerere de restituire a taxei catre Directia Generala de Finante Publice Judetene iar in cazul unui refuz de restituire a taxei se adreseaza in continuare Tribunalului Judetean.
Alte persoane am inteles ca se adreseaza direct Tribunalului Judetean solicitand obligarea statului roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, sa restituie taxa de prima inmatriculare.
Pe care dintre cele 2 variante trebuie mers? Un prieten de familie avocat ne-a sfatuit sa dam direct statul in judecata prin minister pentru constatarea ilegalitatii platii taxei si restituirea acesteia. Ne-a spus ca sa nu ne adresam Directia Generala de Finante Publice Judetene deorece in acest caz dreptul nostru de creanta s-ar fi prescris deja iar Directia Generala doar a aplicat legea, nu ea se face vinovata de incasarea taxei, ci cei care au instituit taxa trebuie sa ne-o returneze, adica statul prin Minister.
Intrebarea mea: actiunea indreptata direct impotriva statului prin Ministerul Economiei si Finantelor este corecta si aceasta actiune nu s-a prescris si ea??? Am inteles ca dreptul pentru recuperarea taxei s-ar prescrie in 3 ani???
Va rog lamuriti-ma.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: liviu12s , utilizator 11:00, 22 Februarie 2011
Cititi aici:
[ link extern ]
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, insa in materie fiscala termenul de prescriptie este de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, cand termenul este de 10 ani. (c. pr.fisc.)
Momentul in care incepe sa curga termenul de precriptie difera in functie de mai multi factori.
Inca o intrebare mica. Procedura prealabila de solicitare de resitituire a taxei de prima inmatriculare trebuie indeplinita conform art.7 alin.1 din legea contenciosului administrativ?? Acolo se cere ca ,,persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.''

Ce aparare putem folosi impotriva statului daca invoca acest articol?
Larisa Dudciuc a scris:

Ptr d+nu Bogdan,, stiam ca acest termen este de 5 ani...cred ca ei au invocat termenul general de 3 ani, dar si in acest caz era in termen...am calculat eu si ma incadram in termen..imi puteti spune si mie actul normativ sau ceva in legatura cu termenul de 5 ani?,,
Sunteti confuz...........
Ori ati facut in termenul de 3 ani ,ori nu ati facut....................deci se refera la dr de a ataca in instanata procedura prealabila .
In ceea ce priveste taxa de poluare_unele instante suspenda,dar nu ptr ca e un rasp preliminar!De unde sunteti?
As vrea sa vad si eu hotararea in care motivarea respingerii este pe faptul ca s'a prescris dr la actiune,eu inca nu am vazut!
Dati+mi nr de dosar sa verific,oricum trebuie vazuta motivarea!


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...



incerc sa fiu explicit....sunt din focsani, iar speta era urmatoarea:
persoana din cauza descrisa de mine, careia i-am formulat actiunea, a platit TAXA DE PRIMA INMATRICULARE in luna iulie 2007...
am formulat procedura prealabila, privind restituirea acestei taxe, in luna iulie 2010, la aproximativ o saptamana inainte de implinirea termenului de 3 ani, termenul general de prescriptie, de care aveam eu cunostinta ca este cel legal (nu stiam ca este de 5 ani, de asta v-am intrebat daca il pot invoca in recursul pe care il voi formula dupa primirea sentintei)....finantele vrancea nu au trimis niciun raspuns, am asteptat o luna jumatate acest raspuns, in speranta ca il va comunica, dar nu au facut-o, iar dupa aceasta perioada am introduis actiunea .....reclamantul a primit intampinarea finantelor acasa, dar nu mi-a adus-o si mie sa o citesc, a pierdut-o si nu m-am mai interesat la tribunal sa-mi elibereze o copie, ceva, sa o citesc...el a citit-o cand a primit-o si mi-a spus ceva legat de o exceptie invocata de finante, legat de un termen de 3 ani...stiind insa ca am formulat procedura prealabila in termen, nu mi-am facut griji...la termenul din data de 17.02.2011, dosarul a ramas in pronuntare iar instanta a admis exceptia finantelor, respingand actiunea ca fiind prescrisa...aceasta era speta descrisa mai sus......dosarul este pe rolul Tribunalului Vrancea, inregistrat sub nr. 4315/91/2010....atunci cand va primi sentinta, o sa va anunt si am sa va explic cum a motivat-o instanta!

referitor la suspendarea actiunii privind TAXA DE POLUARE in temeiul art. 244...
inca nu a fost redactata hotararea, sa o citesc sa vad motivul ptr care s-a suspendat...din cate am inteles (sper sa ma corectati), aceasta hotarare nu se mai comunica...oare asa este? unei cunostinte, instanta i-a suspendat dosarul pe acelasi motiv, in luna octombrie 2010 si nu i-a comunicat nicio sentinta....de asta intreb, in astfel de cazuri ar trebui comunicata hotararea redactata, nu? mi se pare logic, deoarece se scrie foarte clar ,,CU DREPT DE RECURS PE TOATA PERIOADA SUSPENDARII,,....pai eu vreau sa fac recurs, dar impotriva carei hotarari daca nu imi comunica nimic? incerc sa gasesc cateva motive, deoarece curtea de apel galati respinge toate exceptiile invocate de fondul de mediu si finante, inclusiv pe cea privind suspendarea cauzei pana la solutionarea cauzei aflate pe rolul instantei de la luxembourg.....
va multumesc oricum ptr toate raspunsurile la neclaritatile avute!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
bogdan31, utilizator
Buna ziua Doamna Avocat,
Am o rugaminte la dvs, am platit taxa de prima inmatriculare in 21.05 2007, iar in 18.10.2010 am formulat cererea de chemare in judecata a Ministerului de Finante,(ANAF,Administratia Finantelor Sf.Gheorghe) la Tribunalul Covasna dosar nr.3751/119/2010. In data de 03.02.2011 finantele au forumulat o intampinare , iar in data de 18.02.2011 am avut primul termen de judecata, dosarul fiind inaintat spre solutionare. Pe data de 21.02.2011 solutia a fost data: Admite excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de instanţă din oficiu. Respinge ca prescrisă acţiunea formulată de reclamantul .
Am vazut intr-un post ca termenul de prescriptie ar fi de 5 ani , nu de 3 ani :hm:! Mai pot face recurs , daca ma puteti ajuta cu un model de recurs?pentru orice informatie id de mess liviu12s. va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto eumaria81 eumaria81 Buna seara! Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicata si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/raspunsuri. Am adus in Romania in 2008 un VW Passat (an fabr. ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare Andreea Istrate Andreea Istrate In baza legii contenciosului administrativ este necesar sa se formuleze o cerere prealabila adresata administratiei finantelor publice, prin care sa se ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto aum300 aum300 Se poate recupera taxa auto(prima inmatriculare) achitata in data de 08.OCTOMBRIE 2008,daca da care ar fi modalitatile (vezi toată discuția)