avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa prima inmatriculare

Mama a cumparat masina in mai 2007 si ar vrea sa dea statul in judecata pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare. Nu stim insa cum sa procedam. Am vazut ca majoritatea persoanelor fac o cerere de restituire a taxei catre Directia Generala de Finante Publice Judetene iar in cazul unui refuz de restituire a taxei se adreseaza in continuare Tribunalului Judetean.
Alte persoane am inteles ca se adreseaza direct Tribunalului Judetean solicitand obligarea statului roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, sa restituie taxa de prima inmatriculare.
Pe care dintre cele 2 variante trebuie mers? Un prieten de familie avocat ne-a sfatuit sa dam direct statul in judecata prin minister pentru constatarea ilegalitatii platii taxei si restituirea acesteia. Ne-a spus ca sa nu ne adresam Directia Generala de Finante Publice Judetene deorece in acest caz dreptul nostru de creanta s-ar fi prescris deja iar Directia Generala doar a aplicat legea, nu ea se face vinovata de incasarea taxei, ci cei care au instituit taxa trebuie sa ne-o returneze, adica statul prin Minister.
Intrebarea mea: actiunea indreptata direct impotriva statului prin Ministerul Economiei si Finantelor este corecta si aceasta actiune nu s-a prescris si ea??? Am inteles ca dreptul pentru recuperarea taxei s-ar prescrie in 3 ani???
Va rog lamuriti-ma.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: liviu12s , utilizator 11:00, 22 Februarie 2011
PENTRU D-NA AVOCAT.....
BUNA SEARA!
eu am avut astazi un dosar ptr o cunostinta, la Tribunal...si a respins-o pe motiv ca ar fi prescrisa actiunea, a admis exceptia invocata de finante....mentionez ca taxa de prima inmatriculare a fost platita in luna Iulie 2007...si am formulat procedura prealabila la finante in luna iulie 2010...acum am citit pe just.ro si a respins-o ca fiind prescrisa...!
eu stiam ca acest termen este de 5 ani...cred ca ei au invocat termenul general de 3 ani, dar si in acest caz era in termen...am calculat eu si ma incadram in termen..imi puteti spune si mie actul normativ sau ceva in legatura cu termenul de 5 ani? sa caut ptr a formula recurs...! stiu cum sa formulez acest recurs, dar mi-ar fi de folos un sfat sau un temei legal...macar o idee...!
am avut si un alt dosar pe taxa de poluare, dosar pe care instanta l-a suspendat in temeiul art. 244, pana la solutionarea dosarului aflat pe rolul instantei de la luxemburg..aici stiti cam ce as putea spune? stiu ca a fost formulata o opinie preliminara data de judecatorul delegat de Comisia Europeana, data acum cateva zile, prin care se considera ca aceasta taxa este legala (MENTIONEZ CA NU ESTE OPINIA OFICIALA, CI DOAR UNA PRELIMINARA)...daca gasesc site-ul unde am citit, il voi posta aici....astept sentinta de la tribunal si formulez recurs, in astfel de spete recursul fiind posibil pe toata durata suspendarii...dar trebuie sa ma informez ptr a avea motive intemeiate ptr a formula recursul..as dori o idee si aici, numai daca puteti!
in asteptarea unui raspuns din partea dvs, va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
bogdan31, utilizator
Tot pentru doamna avocat, daca sunteti amabila sa ne dati mai multe detalii despre cazurile practice in care s-a aplicat termenul de prescriptie de 5 ani pentru ca mie cineva mi-a spus ca totusi termenul acela de 5 ani se aplica doar pentru organul fiscal, nu si pentru contribuabil. Exemplu in acest sens ar fi art.91 alin.1 din Codul de procedura fiscala ,,Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.''

Dumneavoastra pe ce text de lege va bazati cand spuneti ca se aplica termenul de 5 ani pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare?
Am gasit intre timp art.135 C pr.fiscala art.135 cum ca ,,Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire.''
Deci se poate face contestatie in 5 ani insa mai am cateva intrebari, daca sunteti amabili:
1. Daca se poate contesta taxa de prima inmatriculare si pentru masinele noi sau doar pentru cele vechi se poate?
2. Ce acte trebuie depuse la dosar? Este suficienta doar chitanta de plata a taxei sau este necesar a fi depusa si Decizia de impunere?
3. La ce organ fiscal se solicita in procedura prealabila restituirea taxei? La ANAF sau in alta parte? Si care este termenul maxim in care trebuie sa raspunda acest organ? In art.70 C.pr.fisc. am inteles ca 45 de zile este termenul?
4. Daca se plateste taxa de timbru si in ce valoarE?
5. Pe cinem chemam in judecata? Pe Ministerul Finantelor?

Multumesc inca o data
1.da
2.decizia,chitanta,factura/contractul de v-c,taxa t,carte de id auto,talon,cerereAFP,raspuns
3.ANAF 30 zile
4-39 lei
5.depinde de tipul de actiune:taxa speciala la 1 inmatr-AFP,DGFP ,iar la poluare:AFP,AFM
Ptr d+nu Bogdan,, stiam ca acest termen este de 5 ani...cred ca ei au invocat termenul general de 3 ani, dar si in acest caz era in termen...am calculat eu si ma incadram in termen..imi puteti spune si mie actul normativ sau ceva in legatura cu termenul de 5 ani?,,
Sunteti confuz...........
Ori ati facut in termenul de 3 ani ,ori nu ati facut....................deci se refera la dr de a ataca in instanata procedura prealabila .
In ceea ce priveste taxa de poluare_unele instante suspenda,dar nu ptr ca e un rasp preliminar!De unde sunteti?
As vrea sa vad si eu hotararea in care motivarea respingerii este pe faptul ca s'a prescris dr la actiune,eu inca nu am vazut!
Dati+mi nr de dosar sa verific,oricum trebuie vazuta motivarea!


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto eumaria81 eumaria81 Buna seara! Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicata si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/raspunsuri. Am adus in Romania in 2008 un VW Passat (an fabr. ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto aum300 aum300 Se poate recupera taxa auto(prima inmatriculare) achitata in data de 08.OCTOMBRIE 2008,daca da care ar fi modalitatile (vezi toată discuția)
Taxa de poluare Andreea Istrate Andreea Istrate In baza legii contenciosului administrativ este necesar sa se formuleze o cerere prealabila adresata administratiei finantelor publice, prin care sa se ... (vezi toată discuția)