Sunt salariatul unei institutii publice. La schimbarea directorului institutiei, desi predarea-primirea a fost facuta in urma unui audit, directorul nou a inceput ,, sa sape'' poate-poate mai descopera ceva in plus fata de raportul intocmit si finalizat de echipa de audit.
In aceasta luna eu si inca 2 colegi ne-am trezit cu o suma de aproximativ 30% retinuta pe statul de plata si din contul de salarii. In ziua de acordare a salariului am primit o decizie de impunere pentru drepturi necuvenite, fara sa se precizeze , de ce sunt necuvenite, ce suma este in total si pe ce perioada se vrea retinerea. Stiu ca in Codul munciii nu se mai stipuleaza ca legala retinerea drepturilor salariale necuvenite direct pe stat, ci doar in cele doua situatii:
1-amiabil, dar dupa ce se face o comisie interna care sa evalueze legalitatea prejudiciului, cuantumul precum si modul de recuperare a sumelor-
2-sau eventual prin instantele judecatoresti-prin titluri executorii.
Comunicarea este imposibila cu noul director...o sa depunem inscrisuri si lui, dar cum putem proceda pe mai departe...sumele retinute sunt mari:intre 450-650 lei pentru fiecare din cei 3 angajati.
El face referire la nelegalitatea acordarii din luna aprilie 2010 pana in decembrie 2010 a salariului de merit ca suma compensatorie(verbal nu in decizie). La momentul respectiv jurista unitatii a facut o nota de fundamentare precum salariul de merit poate fii acordat in continuare ca si suma compensatorie(dupa ce restul salariului a fost recalculat) . Salariul de baza fara aceasta suma compensatorie ar fi fost mai mic decat cel in luna decembrie 2009(daca se aplica L330/2009)..si conform Ordonantei nr.1/2010-Art. 6. -
(1) In cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 si cu prezenta ordonanta de urgenta sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009 se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Aceasta suma se include in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare, dupa caz, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala care se stabilesc in functie de acestea.
Am uitat sa mentionez ca, desi suntem institutie publica, functionam pe principiul autofinantarii totale...adica venituri proprii. poate are importanta acest aspect.
Va rog sa-mi recpomandati o modalitate de contestare a deciziei cu specificarea articolelor exacte din Codul muncii, care sa ne ajute la clarificarea acestei situatii.
Va multumesc.