Sotul meu impreuna cu sora lui au mostenit o proprietate(casa si teren).S-a facut iesirea din indiviziune prin judecatorie in urma careia sotul meu a mostenit casa si o parte de gradina iar sora a mostenit o parte mai mare de teren pe care doreste sa-l vinda.Iesirea din indiviziune a fost la intelegerea partilor.Am inteles ca sora trebuie mai inainte sa se intabule si apoi sa vinda.Intrebarea mea este daca e obligatoriu ca si sotul meu sa se intabule deodata cu ea sau sora se poate intabula separat pe terenul care i-a revenit dupa iesirea din indiviziune?Multumesc.
doamna trebuie lamurit un aspect ori este iesirea din indiviziune prin actiune judecatoreasca ori la intelegerea partilor?
de ce spun acest lucru :iesirea din indiviziune se face prin actiune adresata judecatoriei .Daca exista o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila nu este nevoie decit de cartea funciara si intabularea dreptului de proprietate la ANCPI. Sora sau cel care are interes sa vinda acela trebuie sa se intabuleze adica sa isi inscrie dreptul de proprietate .
La inceput sora nu a fost de acord cu iesirea din indiviziune si noi am chemat-o in judecata.Ulterior a fost de acord cu varianta propusa dar tot prin judecatorie s-a incheiat iesirea din indiviziune.Ave sentinta judecatoreasca de la tribunal.Poate ca nu m-am exprimat eu foarte corect deoarece nu cunosc bine termenii de specialitate.Multumesc mult pentru raspuns.As mai avea o intrebare,daca se poate.Dupa aceasta iesire din indiviziune sotul este obligatoriu sa se intabuleze intai el singur pe ceea ce a mostenit si apoi printr-un act de donatie sau ceva asemanator sa dea sotiei jumatate din mostenire si printr-un act aditional sa se intabuleze impreuna cu sotia, sau exista posibilitatea sa se intabuleze de la inceput impreuna cu sotia.Va multumesc.
Întabularea dreptului de proprietate în cf se poate face numai în baza unui înscris autentic/hotărâre judecătorească prin care se atestă dreptul de proprietate asupra imobilului.
Astfel, soţul dv. trebuie mai întâi să-şi intabuleze dreptul şi numai apoi poate înstrăina printr-o formă sau alta(vânzare, donaţie, întreţinere etc.) parte din el, deoarece actul juridic trebuie încheiat tot la notar pe baza extrasului cf în care acesta trebuie să apară în foaia B.
După încheierea actului, acesta se va întabula în cf, astfel încât pe lângă soţ, va figura ca proprietar şi persoana căreia i s-a înstrăinat parte din imobil.;)
Succesiune
Mona21
IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)