avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Sotul meu impreuna cu sora lui au mostenit o proprietate(casa si teren).S-a facut iesirea din indiviziune prin judecatorie in urma careia sotul meu a mostenit casa si o parte de gradina iar sora a mostenit o parte mai mare de teren pe care doreste sa-l vinda.Iesirea din indiviziune a fost la intelegerea partilor.Am inteles ca sora trebuie mai inainte sa se intabule si apoi sa vinda.Intrebarea mea este daca e obligatoriu ca si sotul meu sa se intabule deodata cu ea sau sora se poate intabula separat pe terenul care i-a revenit dupa iesirea din indiviziune?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:56, 13 Mai 2008
Iar acte intre soti nu vad de ce sa se faca si nici nu recomand, ca nu e ok conform legii. Nu este o garantie a acestora... se pot ataca usurel...
De ce anume vreti sa faceti asa ceva? E bunul lui exclusiv...
Pe de o parte sotul meu are un copil dintr-o casatorie anterioara iar eu nu am copii.Pe de alta parte noi vrem sa aducem modificari mari la casa(etajare, modernizare) si eu personal voi suporta cam 70% din investitie.Daca sotului meu i se intampla ceva eu nu vreau sa fiu scoasa afara din casa de fiul lui.Oricum noi vrem sa facem la notariat o hartie prin care daca sotului i se intampla ceva eu voi mosteni si partea lui.Cu alte cuvinte daca imi investesc banii vreau sa ma protejez in ceea ce priveste investitia.Multumesc.
Vanzarea -cumpararea intre soti este interzisa (art.1307 C.civ.) iar donatia intre soti este revocabila (art.977. C. civ.) ceea ce inseamna ca nu prea aveti cum sa va asigurati in modalitatile pe care le-ati expus impotriva fiului sotului d-voastra, legiuitorul gandind astfel tocmai spre a proteja interesele legitime ale unor categorii de persoane cum ar fi mostenitorii rezervatari (din categoria carora face parte fiul sotului) sau eventualii creditori. Pe de alta parte, prin testamentul in favoarea d-voastra, chiar daca sotul va testeaza toata partea lui cum ati spus, la data deschiderii succesiunii, respectiv la data decesului sotului d-voastra,daca va fi cazul adica daca va deceda inaintea d-voastra, fiul va fi ocrotit prin rezerva succesorala care ii va da dreptul in temeiul legii, sa culeaga o parte din mostenirea lasata de tatal sau.
Asa, acum avem un scop, insa, din pacate, e cam prea complexa problema pentru un forum, fie el si de profil...
Exista diverse modalitati sa va protejati investitia, nu am inteles partea cui vreti s av-o lase sotul. Daca e partea copilului, asta v-o lasa degeaba, tot la copil ajunge, asa incat, un astfel de act va fi la fel de valabil ca vantul care bate...

Faptul ca dv. nu aveti dreptul la bunul sotului sau ca veti avea drept limitat dupa decesul lui nu inseamna ca nu puteti sa va asigurati, altfel, ca banii dv. vor fi in siguranta. Dar e nevoie de discutii si calcule serioase pentru asta, asa incat, mai bine mergeti la un avocat care sa va calculeze, sa va prezinte mai multe variante si sa va explice riscuri si siguranta.

Etajarea casei presupune o crestere considerabila a valorii imobilului si va fi nedrept ca fiul sotului sa mosteneasca si din ce nu e al sotului, asa incat ar fi o imbogatire fara justa cauza.
Primul lucru care imi vine in minte acum, este o evaluare a casei inainte si dupa. De exemplu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune geany_n geany_n Detin o cota indiviza dintr-un imobil (300mp+casa). Celalalt coindivizar (bunicul meu)a facut un act de donatie si ulterior un contract de v-c pentru cota sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune veronyka48 veronyka48 Buna dimineata!Sotul meu are o hotarare definitiva de iesire din indiviziune inca din anul 1990,atat a bunurilor mobile cat si imobile,mostenirea fiind de pe ... (vezi toată discuția)